Rezsi

A nyugdíjasok már fizethetnek a rezsiutalvánnyal

NRGreport | 2019.09.04. 15:11

Az sem baj, ha sérült az utalvány, mert a Magyar Államkincstárnál be lehet cserélni, ezt a postafiókban kell kérnie a címzettnek. A Magyar Posta tájékoztatása szerint a kézbesítésre szeptember 2. és 30. között kerül sor. Az utalványokat 2020 március 31-ig lehet felhasználni.

Érdemes váratlan vendégre számítani mától a nyugdíjas háztartásokban, a postás ugyanis már hétfőn kézbesítheti a rezsiutalványokat. A három darab, egyenként 3000 forint értékű utalványt a gáz- illetve az áramszámlák rendezésére lehet fordítani – írja az mfor.hu.

lesz-mire-kolteni-az-utalvanyokat_lgc

A jogszabályi előírásoknak megfelelő rezsiutalványt – amely gyűrődhet, lehet foltos, beszakadhat a széle, ha a biztonsági kódok leolvashatók, akkor felhasználható – minden sárga és fehér csekk szolgáltatás ellátását végző posta elfogadja. (Akkor sincs baj, ha sérült az utalvány, ilyenkor a Magyar Államkincstártól kehet kérni cserét a postafiókokban.) A papírt nem lehet pénzre váltani, csak a rezsi kifizetésére használható fel és csak magánszemély számlájára fordítható. A szolgáltatói kör is meghatározott, az NKM Energia Zrt., az Elmű-Émász társaságcsoport és az E.ON, mint kedvezményezett számlatulajdonosok részére történhet csak befizetés.

Fontos, hogy bár a posta érintettenként három utalványt kézbesít, a felhasználást ebben a tekintetben nem korlátozza a jogszabály. Egyszerre akár három darabnál is több utalványt lehet fizetéskor felhasználni, egy vagy több csekk esetében. Annyi a kikötés, hogy a számlák összege nem lehet kisebb az utalványok összegénél. Ha pedig több, akkor a különbözetet csak készpénzzel lehet rendezni.

Vagyis az utalványokat nem csak a címzettek használhatják fel, azt oda lehet ajándékozni rokonnak, ismerősnek. Erre egy példa lehet, amit ebben a cikkben bemutattunk, hogy a nyugdíjas a gyerekeivel és unokáival él együtt egy háromgenerációs háztartásban, és a számlák nem az utalvány címzettjeinek nevén vannak. Ilyen esetben nem vész el az utalvány, azzal fizethet a számla tulajdonosa.

Akik utalással rendezik rezsiszámlájukat, azoknak a szolgáltatójuknál kell jelezniük, hogy fel akarják használni a korábbi Erzsébet-utalványok papírjára nyomott utalványt. Itt sem akadály, ha nem a címzett intézkedik, a jogszabály alapján meg lehet kérni ismerőst, hogy eljárjon az esetleg mozgásképtelen vagy beteg nyugdíjas helyett.

  NRGreport
Címkék
#közmű   #nyugdíjas   #rezsi   #rezsiutalvány   #számla  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.