NRGreport
Menü

OPEC: További termelésvisszavágásra van szükség

Lassabb gazdasági növekedésre, és kevésbé növekvő olajkeresletre számít az OPEC friss elemzésében a 2020-as év vonatkozásában. Erőteljesebben növekedhet az OPEC-en kívüli kitermelés, mint a világ olajigénye, melynek az a következménye, hogy tovább csökkenhet az OPEC piaci részesedése. Annak érdekében, hogy 2020-ban egyensúlyba kerüljön az olajpiac és ne alakuljon ki kínálati többlet, a kartell további termelésvisszavágására lenne szükség.

Az OPEC a mai napon megjelent havi elemzésében vágott a 2020-ra vonatkozó keresletelőrejelzésén. A gazdasági lassulásnak köszönhetően 2020-ra mérsékeltebben nőhet az olaj iránti igény, mint azt a kartell korábban prognosztizálta. Napi 60 000 hordóval 1,08 millió hordó növekedésre mérsékelte az OPEC a 2020-as olajkereslet bővülését.

A tanulmány szerint a kereskedelmi háború és a Brexit nagyban hozzájárul a gazdasági és ezzel együtt az olajkereslet növekedésének lassulásához. A kartell 3,2%-ról 3,1%-ra módosította a világ gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését.  

Az elemzés azzal kalkulál, hogy az OPEC riválisainak, különösképpen az Egyesült Államoknak a termelése a palaolaj forradalom következtében nagyobbat növekedhet, mint a világ olajigénye. Érdekes módon az OPEC támogatja az amerikai palaolaj forradalmat azzal, hogy a kitermelés mesterséges visszafogásával magasan tartja az olajárakat.

A folyamatosan növekedő OPEC-en kívüli termelés (millió hordó/nap)

A palaolaj forradalom következtében növekedő termelés az Egyesült Államokban (millió hordó/nap)

Ebből viszont az következik, hogy folytatódhat a múltban jól megfigyelhető tendencia, miszerint az OPEC piaci részesedése várhatóan tovább csökkenhet jövőre.

Amíg a világ olajigénye növekszik az OPEC kitermelése csökken

29,4 millió hordó OPEC olajra lehet 2020-ban szükség naponta, mely jelentős, 1,2 millió hordós mérséklődés az idei termelési szintekhez. A kartell júliusban 2020 márciusáig hosszabbította meg a jelenleg aktuális kvótákat. Ennek ellenére augusztusban 136 000 hordóval napi 29,74 millió hordóra nőtt az OPEC termelése, mely elsősorban a megnövekedett szaúdi, iraki és nigériai kihozatalnak volt köszönhető.

Az OPEC tényleges és előrejelzett termelése. Tovább csökkenhet az OPEC piaci részesedése a jövőben (millió hordó per nap)

Az OPEC tagok egyelőre túlteljesítik a júliusban hozott korlátozási vállalásaikat, azonban a 2020-as olajkeresleti becslés alapján még ennél is nagyobb termelésvisszavágásra lenne szükség. Az elemzés szerint naponta 340 ezer hordó kínálati többlet keletkezhet, amennyiben az OPEC továbbra is az augusztusi szinten tartja olajtermelését.   

Az olaj árfolyama egyelőre nem reagált semmit az OPEC által festett sötét jövőképre. Továbbra is él a kitörés a 62,5 dolláros szint felett.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Forrás: Portfolio