Vállalatok

Három év múlva már csak elektromos buszok kerülhetnek a közösségi közlekedésbe

NRGreport | 2019.09.23. 10:24

Palkovics László pedig újabb fontos területet vehet át, ezúttal Varga Mihály pénzügyminisztertől.

2022-től csak elektromos buszokat vehetnek a közösségi közlekedés számára. Ezt tartalmazza a kormány új buszstratégiája, amely péntek délután jelent meg a Magyar Közlönyben.

Egyúttal tovább erősödött Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerepe is. Ő váltja a főleg államtitkárokból álló Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság élén Varga Mihály pénzügyminisztert, aki 2016-ban még nemzetgazdasági miniszter néven kapta a megbízást. (Ez a testület a jövőben nem csak az autóbuszbeszerzés, hanem szolgáltatásvásárlás esetén is ajánlásokat fogalmazhat meg a beszerzési eljárás lényeges tartalmára.)

A miniszter azt a feladatot kapta, hogy ösztönözze a hazai buszgyártást, csökkentse az üzemeltetett buszok átlagéletkorát, károsanyag-kibocsátását és fenntartási költségeit, továbbá javítsa az utazási szolgáltatások minőségét. Egyebek közt javaslatot kell készíteni a helyi közösségi közlekedés állami finanszírozásának modelljére, ami – bár külön megnevezve nem szerepel – bizonyára vonatkozik a fővárosra is.

A koncepció lényeges eleme, hogy az állam 2020 és 2022 között támogatja az alacsony energiafogyasztású, továbbá alacsony szén-dioxid- és szennyezőanyag-kibocsátású EURO-6 kibocsátási normával rendelkező, vagy alternatív – elektromos vagy sűrített földgáz – meghajtású autóbuszok beszerzését, 2022. január 1-jétől pedig kizárólag az elektromos meghajtású autóbuszokét.

Ennek érdekében a tárcán belül és a központi költségvetési maradványból 1,6 milliárd forintot csoportosítanak át, amelynek feléből régiónként legalább egy településen legalább három hónapos, demonstrációs célú használatra megjelenhetnek az elektromos meghajtású buszok, a másik feléből pedig a megyei jogú városok számára lehetővé teszik a jelenlegi buszállomány részleges lecserélését elektromos meghajtású autóbuszokra, a teljes beszerzési érték legfeljebb 20%-os támogatásával.

Egyúttal visszavonták azt a tavalyi határozatot, amely szerint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kellett megvizsgálnia az autóbusszal végzett helyi közösségi közlekedés finanszírozási modelljét, és az erre vonatkozó javaslatot 2019. január végéig kellett a kormány elé terjesztenie – ami a jelek szerint vagy nem történt meg, vagy nem fogadták el.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.