Fenntarthatóság

Ezekkel a tippekkel csökkentheti a szervezetébe kerülő műanyag mennyiségét

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.30. 12:09

Sokkal több műanyagot fogyasztunk a mindennapokban, mint gondolnánk: az ételekkel és italokkal akaratlanul is mikroműanyagokat viszünk be a szervezetbe, amiről még egyelőre nem tudjuk, milyen hatással van ránk pontosan, de valószínűsíthető, hogy nem túl egészséges a rendszeres fogyasztásuk. Az alábbi tippekkel minimalizálhatja a testbe kerülő műanyag mennyiségét.

Egy friss kanadai kutatás kimutatta, hogy átlagosan évente 50 ezer műanyagdarab jut egy ember szervezetébe, de valószínűleg még ennél többet is fogyasztunk, mivel a kutatás mindössze egy átlagos étrendben szereplő ételek 15 százalékát vizsgálta. Nagyjából azért sejtjük, hogy milyen élelmiszerben és italban mennyi műanyag lehet, ezért ha kicsit odafigyelünk, könnyen csökkenthetjük a bevitt mennyiséget – legalább is egy részét.

Képek forrása: Pixabay

Igyon csapvizet!

Bár a csapvízben is van műanyag, lényegesen kevesebb, mint az ásványvizekben vagy üdítőitalokban. Egy szintén kanadai kutatás kimutatta, hogy a palackozott vizet ivó emberek átlagosan 90 ezer mikroműanyag-darabot fogyasztanak évente, míg a csapvizet fogyasztók csak négyezret. Nem is kérdés, hogy a környezetnek is sokkal jobb, ha nem használunk el annyi műanyagpalackot és alumíniumdobozt, ezért egyértelmű, hogy jobb választás, ha csapvizet iszunk.

Kerülje a műanyagcsomagolást!

Ezt könnyebb mondani, mint tenni, de tényleg célszerű a műanyagcsomagolást kerülni. Ez azért fontos, mert az ilyen csomagolások általában engedik magukból a káros anyagokat, és nyilvánvaló, hogy nagyobb az esély a mikroműanyagok fogyasztására olyan élelmiszerből, ami sokáig műanyagban pihent a polcokon. Persze jelenleg szinte lehetetlen teljesen elkerülni a műanyagcsomagolást, de törekedni érdemes rá mindenképpen.

Ne melegítse az ételt műanyagban!

A műanyag és a hő soha nem jó választás együtt, mert a melegedés hatására a műanyag olyan vegyi anyagokat és mikrodarabkákat engedhet ki magából, amiket nem éppen egészséges elfogyasztani. Ezt a tippet nagyon egyszerű megfogadni: egész egyszerűen melegítsen a tányérban, vagy ha erre nincs lehetősége, hordja üvegdobozokban az ételt a hagyományos műanyag helyett.

Takarítson gyakrabban!

A lakásokban található por tele van olyan káros anyagokkal, amelyek a bútorokból vagy a ruházatunkból kerülnek oda. Ha gyakrabban takarít, kevesebb az esélye annak, hogy ezeket minden nap belélegzi. Ezért is fontos egyébként az, hogy milyen anyagokat választ az otthonába: ha teheti, ilyen szempontot is vegyen figyelembe a vásárlásnál.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.