Vállalatok

Csökkent az Elmű-Émász eredménye – friss beszámoló

NRGreport | 2019.10.01. 06:49

Az Elmű csoport nettó nyeresége 6,13 milliárd forint volt az idei első fél évben a tavalyi első hathavi 8,51 milliárd forint után, az Émász csoport 2,60 milliárd forintos nettó nyereséggel zárta a fél évet, míg tavaly ugyanebben az időszakban 3,51 milliárd forinttal – tette közzé a társaságcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

Az Elmű és az Émász féléves gyorsjelentése is jelzi, hogy az eredményt a csökkenő villamos energia- és földgáz-értékesítés alakította.

A konszolidált adatok szerint az Elmű csoport árbevétele 108,69 milliárd volt az első fél évben, a 2018-as első fél évi 122,16 milliárd forint után.

Az Émász csoport összes árbevétele meghaladta a 25,91 milliárd forintot az idei első hat hónapban, míg tavaly ugyanebben az időszakban 24,23 milliárd forint volt az árbevétel.

Az üzemi eredményre ható tényezők közül mindkét gyorsjelentésben kiemelték, hogy az egyetemes szolgáltatói tevékenységet az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. végzi, amelynek vesztesége nőtt az előző évhez képest. A szabadpiaci szegmensben a társaságcsoport villamosenergia-értékesítése 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A földgázértékesítés a bázisidőszakhoz képest 7,1 százalékkal csökkent.

Tavaly a cégcsoport energiatároló működési engedélyt is kapott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, ezzel 2019-ben a primer energiaszabályozási piac aktív résztvevőjévé vált.

A társaságcsoport 2018-ban megalapította az Elmű-Émász Solutions Kft.-t, hogy növelje jelenlétét az energiaközeli szolgáltatások piacán.

A magyarországi áramszolgáltatók közül elsőként az Elmű-Émász vezetett be kilowattóra-alapú (kWh) elszámolást és fizetést az e-autó töltőin, amelynek tesztüzeme idén májusban kezdődött. A megoldás teljesen digitális, a fizetés az eCharge+ applikációban rögzített bankkártyával történik.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.