Rezsi

Így hozza ki a legtöbbet a napelemes kerti világításból

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.03. 12:13

A napelemes kerti világítás nagyon népszerű, nem is véletlenül: azon túl, hogy olcsóbb, sokkal inkább környezetbarát megoldás, mint a többi alternatíva, lényegesen egyszerűbb fenntartani is, hiszen gyakorlatilag saját magától működik. Ezt is lehet azonban okosan és kevésbé okosan csinálni – ha az előbbi csoporthoz szeretne tartozni, fogadja meg az alábbi tippjeinket.

Képek forrása: Pixabay

Nem mindegy, hová rakja a világítótesteket

Ha a semmiből tervezi meg a kertjét, mindenképpen olyan helyre rakja a napelemes testeket, ahol szinte folyamatosan éri őket a nap, ha pedig csak a világítást tudja elhelyezni adott körülmények között, akkor is azokat a helyeket válassza, ahol arányaiban többet éri a nap őket. Ezt ne csak egyetlen napra, hanem minden évszakra kalkulálja, hiszen egy évben többször változik a napsugarak dőlésszöge. A legfontosabb az, hogy minden nap közepén, nagyjából délelőtt 10 és délután 2 között érje nap a napelemet, ekkor tudja ugyanis a legjobban feltölteni magát.

Tartsa tisztán a lámpákat!

A kertek és feljárók nem éppen tiszta területek, ezért a napelemes világítás szolárpanelei lényegesen hamarabb fognak koszolódni, mint ahogyan azt egy lakossági napelemnél megszokhattuk – utóbbi a tetőn jobban védett, mint a világítótestek a kertben. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsa a napelemeket, hogy azok a legjobb hatékonysággal tudjanak töltődni, koszosan ugyanis a szennyeződés kitakarja előlük a napot. Egész egyszerűen szabályos időközönként törölje le egy nedves kendővel a napelemek felületét, és már eleget is tett a működésük segítéséért.

Figyeljen az időjárásra!

A legtöbb kerti napelemes lámpát úgy tervezik, hogy télen, hidegben, minimális napfénynél is képesek legyenek világítani. Csakhogy az időjárási szélsőségeket nehezen bírják – míg a nagy meleggel nincs bajuk, egy komolyabb fagy vagy hóvihar idején bölcs döntés lehet inkább benn tárolni őket, és megvárni, amíg enyhébb lesz az idő. Ez főleg azokra a lámpákra igaz, amelyek közel vannak a talajhoz.

A hosszú távú karbantartás

Bár ezeket a lámpákat általában úgy alakítják ki, hogy a napelemet ne kelljen záros határidőn belül cserélni, azért a bennük található akkumulátorokat időnként ki kell majd cserélni. Ezt a legegyszerűbben ott teheti meg, ahol magát a lámpát vásárolta. Szerencsére erre sem a megvásárlást követő közeljövőben lesz szükség, hiszen ezek a szerkezetek általában kifejezetten hosszú életűek. Könnyen észreveheti majd, ha az akkumulátorok felmondják a szolgálatot, hiszen egyre kevesebb ideig és halványabban működnek majd a lámpák akkor is, ha ragyogó a napsütés.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.