NRGreport
Menü

Fontos hírt közölt Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábiában helyreállították az állami Aramco olajcég olajfinomítójában még szeptember közepén keletkezett károkat, így a termelés megközelíti a dróntámadás előtti mértéket - jelentette be Hálid al-Falih szaúdi energetikai miniszter egy moszkvai energiaügyi konferencián.

A kitermelt olaj mennyisége már meghaladja a napi 11 millió hordót, de november végére ezt a mennyiséget is növelni szeretnék- mondta a miniszter a Euronews híre szerint.

Szeptemberben dróntámadás érte az Aramco cég létesítményeit, amelyek visszavetették a kitermelést az olajországban. A légitámadások két szaúdi olajterminált rongáltak meg, ami miatt kevesebb, mint felére, 5,7 millió hordóra csökkent a szaúdi napi olajkitermelés - ez öt százaléka a világ napi olajkitermelésének. Az első napokban Szaúd-Arábia olajtartalékainak felszabadításával fedezi az ázsiai olajfeldolgozók keresletét.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 19 százalékkal, 71 dollár fölé emelkedett a merénylet után. A piacokon az Öböl-háború óta nem volt akkora pánik. Jelenleg valamivel több mint 57 dollárt kérnek hordónként.

Forrás: Napi.hu