NRGreport
Menü

Napelem: új magyar rekord született

A magyarországi villamosenergia-hálózatra 726 megawatt napelemes termelő kapacitást kapcsoltak 2018 végéig, az 2019. június 30-i előzetes adat meghaladja az 1,14 gigawattot - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A múlt év végén regisztrált napelemes kapacitásból 332 megawatt volt háztartási méretű kiserőmű - ebből 170 MW természetes személyhez kötődik -, a június 30-i előzetes adat szerint 388,5 megawatt - adta hírül a MEKH.

További 1,4 gigawatt napelemes kapacitás támogatására már kiadott határozatot a MEKH, ezek nagy része a következő években várhatóan megépül. A várható kapacitásbővülést számos tényező befolyásolja, függ többek között a támogatási politikától, a szabályozástól, valamint a napelemek árától.

A hivatal közzétette az első Metár-tender kiírási dokumentációját a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására. A pályázati dokumentációk november 4. és december 2. között nyújthatók be, az eredményhirdetés várhatóan 2020 tavaszán lesz.

Forrás: Napi.hu