Vállalatok

Lezárult a magyar gigaprojekt: hamarosan kétirányban áramlik a gáz

NRGreport | 2019.10.07. 17:29

Ünnepélyes keretek között ma átadták Csanádpalotán azt a kompresszorállomást, mely lehetővé teszi, hogy Romániából 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra a ROHU gázvezetéken keresztül. A határkeresztező vezeték Románia irányába már ma is képes ekkora mennyiség kiszállítására, a 6 milliárd forintos fejlesztés eredményeként pedig jelentősen bővül a fordított irányú szállítás lehetősége is.

Képek forrása: FGSZ

A beruházást az FGSZ Földgázszállító Zrt. költséghatékony módon, a korábban Hajdúszoboszlón üzemelő kompresszorok áttelepítésével oldotta meg. A fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi 0,6 milliárd köbméternyi éves kapacitású összekötő vezeték hazánk felé is képes lesz 1,75 milliárd köbméternyi gázt továbbítani. A csanádpalotai kompresszorállomás létrehozásának összköltsége 6 milliárd forint, melyet teljes egészében saját forrásból finanszírozott az FGSZ. A kompresszorállomás ünnepélyes avatásán részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Victor Micula, Románia külügyi államtitkára és Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

,,Az energiaellátás biztonsága történelmi jelentőségű kihívás az Európai Unió országai számára. Előrelépés csak akkor lesz, ha minden ország fejleszti saját rendszerét és létrejönnek az összeköttetetések, ezzel új források befogadására is megnyílik az út. Magyarország elvégezte feladatát, nálunk a szavakat tettek követték: 2020 májusától 1.75Mrd m3 gáz szállítására nyílik lehetőség évente. Ennek nem csak Magyarország és Románia szempontjából van jelentősége, hanem egész Dél-Kelet-Európa számára is előrelépést jelent. Itt az ideje, hogy a többi ország is elvégezze házifeladatát”  – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepélyes átadón.

"Nekünk, itt élők számára, az ellátásbiztonság kulcskérdés. Az elmúlt közel 30 évben Magyarország kiszabadult az infrafstrukális csapdából: a fejleszetéseink eredményeképp az egész térség gázpiaca mára rugalamasabb és biztonságosabb lett. A MOL-csoport továbbra is ápolni és fejleszteni fogja az ehhez szükséges infrastruktúrát, évente 200 millió eurót fordítunk erre” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

„A ROHU gázvezeték fejlesztés részeként megvalósult csanádpalotai beruházás fontos mérföldkő a nemzetközi összefogással megvalósuló BRUA-gázvezeték fejlesztési projektben, amely Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő gázfolyosó létesítését tűzte ki célul. Büszke vagyok kollégáim és a kivitelezésben közreműködő partnereink teljesítményére, melynek köszönhetően a csanádpalotai kompresszorállomás költséghatékonyan és magas szakmai színvonalon épült meg” – mondta Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ vezérigazgatója.

A vezeték jelenleg közel 100%-os kihasználtság mellett üzemel Magyarország–Románia irányban, a hazánk irányába történő gázszállítás a román fél fejlesztései után indulhat el, mely 2020 közepére várható. Mivel az ország délkeleti határán a jelenleginél jóval nagyobb mennyiségű, kétirányú gázszállítás válik lehetővé, így a jövőben a romániai mellett egyéb gázforrások régiónkba történő eljuttatására is sor kerülhet. Magyarország számára az ellátásbiztonság, a régiós energiapiac fejlődése és a kétoldalú energetikai kapcsolatok dinamizmusa szempontjából is kiemelten fontos a BRUA gázvezeték projekt részét képező, magyar-román földgázvezetékhez kapcsolódó beruházás.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.