NRGreport
Menü

Szélturbinákat hajtanak az elszáguldó buszok levegőjével Isztambulban

Nagyjából két átlagos háztartásnak elegendő áramot termel egy-egy ilyen egység.

A török Enlil-Deveci Tech által kifejlesztett szerkezet lényegében egy áramtermelő generátor, ami a szélenergiát hasznosítja. A dobozokban függőleges irányban állnak a lapátok, amelyeket a mellettük elhaladó járművek okozta torlódó levegő forgat meg.

A első ilyen egységeket a török metropolisz úgynevezett "Metrobus" vonalain tesztelik, amely lényegében közúti metrónak számít és napi kapacitása 750 ezer utas.

A szerkezeteken nem csak szélkerék, hanem napelem is van. A megtermelt áramot jelen esetben a kijelzők, illetve hőmérők energiaellátására használják. Sőt, a leírtak szerint a szerkezetekben szenzorok is vannak, mert mint írják, a földrengések előrejelzésére is használják (VIDEO).

Az Enlil számításai szerint egyébként egy ilyen egység nagyjából 1 kW teljesítményű elektromos áramot állít elő óránként, amely elég lenne két háztartás elektromos szükségletének ellátásához is.

Forrás: hvg.hu

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »