NRGreport
Menü

Jó hírek a Molnak, az OMV-től

A kutatás-termelés (Upstream) túlsúlyos OMV ma közzétette a főbb harmadik negyedéves termelési és működési számait, mellyel már jó következtetéseket lehet levonni a hamarosan megjelenő harmadik negyedéves gyorsjelentésben szereplő eredmények kapcsán. A Downstream működési környezete javult, mely nagyon jó hír a Mol számára is, ugyanis a magyar olajtársaság tevékenysége inkább finomítás túlsúlyos.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy a társaság eredményének kétharmada a nyersolaj és földgáz kihozatallal foglakozó divíziónak köszönhető, így érdemes a szegmensnek nagyobb figyelmet tulajdonítani.

Az Upstream divíziót vizsgálva először mind éves, mind negyedéves alapon jelentős csökkenést figyelhetünk meg a Brent árában, a tavalyi harmadik negyedéves értékhez képest 12,9%-kal esett a vállalat által realizált nyersolaj ára. Az OMV által értékesített gáz ára 11,5%-kal mérséklődött éves alapon, azonban közel 20%-kal nőtt a szénhidrogén termelés 2018 harmadik negyedévéhez képest, mely még túl is kompenzálhatta az árkörnyezet negatív elmozdulását.

Upstream1009

Forrás: OMV

A finomítás és kereskedelmi szegmens, a Downstream azonban úgy tűnik kijött az idei első és második negyedéves gödörből, a finomítói marzsok a tavalyi azonos időszaki értékhez képest 4%-os visszaesést mutatnak, azonban az idei második negyedéves adatokhoz képest 72%-kal nőttek. Ez különösképpen jó hír lehet a Mol számára, mely sokkal inkább Downstream túlsúlyos, mint az osztrák szektortársa. A petrolkémiai árrések halvány, de közel 3%-os emelkedést produkáltak éves alapon, mely tovább javíthatja a szegmens eredményességét.

DS1009

Forrás: OMV

A kis- és nagykereskedelmi marzsok folytathatták emelkedő pályájukat a negyedévben, mely szintén jó előjel a Mol harmadik negyedéves gyorsjelentése vonatkozásában.    

Az OMV részvényárfolyama stagnálást mutat éves alapon.

 

Forrás: Portfolio