Fenntarthatóság

Harminchat esélyünk van rá, hogy megmentsük a bolygót

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.10. 08:04

Legalább is az Exponenciális Éghajlat-változási Ütemterv szerint – egy friss kutatás azt mutatta ki, hogy ha követjük ezt az ütemtervet, és harminchat kulcsfontosságú aspektusára koncentrálunk, még mindig van esélyünk, hogy 2030-ra megfelezzük a károsanyag-kibocsátásunkat, és lelassítsuk a klímaváltozás katasztrofális hatásait.

A nemzetközi kutatás még az ENSZ rendkívüli klímacsúcsára készült, és harminchat olyan módszert nevez meg, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy 2030-ra felezni tudjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását, és tartani tudjuk legalább a pesszimistább klímacélokat.

Képek forrása: Pexels.com

Ahhoz, hogy stabilizálni tudjuk a Föld hőmérsékletét, és visszaszorítsuk a globális felmelegedés ütemét, muszáj, hogy zéró kibocsátásig jussunk el 2050-re. Ez jelenleg elég elképzelhetetlennek tűnik, főleg azok után, hogy az ENSZ rendkívüli klímacsúcsán New Yorkban nem született olyan ígéret, ami jelentősen előremozdítaná a helyzetet, de az Exponenciális Éghajlat-változási Ütemterv jó vezérfonal lehet, amin érdemes elindulni. Az 55 nemzetközi szakértő által meghatározott pontok szükségesek ahhoz, hogy a vállalásokat teljesíteni tudjuk.

Az ütemterv négy fontos, sürgősen közeledő fordulópontot nevez meg, amivel már most nagyon jól haladunk:

→ a növekvő szociális mozgalmakat, amelyek a klímavédelmet előtérbe helyezik,

→ az ambiciózusabb klímavédelmi célok egyre nagyobb politikai támogatottságát,

→ a szél- és napenergia egyre népszerűbb, van, ahol már olcsóbb, mint a fosszilis energiahordozók,

→ a digitalizáció és a globális kommunikáció hatékonyabbá teszi az együttműködést.

Ezek azok a változások, amelyek meghozhatják a várt eredményeket, de csak akkor, ha elég meghatározók és erősek maradnak a következő években is.

A tervben olyan témákat érintenek a kutatók, mint a nap- és szélenergia további fejlődése, a tárolórendszerek kiépülése, az elektromos autók piacának fellendülése, és a digitális átalakulás, utóbbi kétélű fegyver, mert még több kibocsátást is hozhat, de megkönnyítheti az átállásokat egyaránt. A technológiai innováció, az egyre merészebb vállalások a különböző nemzetek részéről és a közgazdasági érdekek is előremozdítják a helyzetet.

A független kutatócsoport szerint egyelőre nem késő, hogy képesek legyünk 2050-re kibocsátásmentessé tenni a gazdaságainkat, de ahhoz, hogy ez sikerüljön, az ütemtervet be kell tartani – ez ugyanis egy alapvető minimum, amire mindenképpen szükség van a változáshoz. A terv felüdülés a sok negatív tanulmány között, amelyek mind a legjobb és legrosszabb eshetőségeket hasonlítják össze. Ha azonban ezt a 36 pontot sem sikerül betartani, tényleg képtelenek leszünk az iparosodás előtti 2 Celsius-fokon tartani a bolygó melegedését.

Az ütemtervet ide kattintva lehet megtekinteni.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.