Fenntarthatóság

Így spórolhat az energiával akár még a sütő segítségével is

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.14. 12:03

Ha az energiahatékonyságról és az energiagazdálkodásról beszélünk, általában leginkább a fűtés, az elektromos eszközeink, esetleg a hűtő jut az eszünkbe – a sütőre ritkán gondolunk, pedig ezzel a háztartási berendezéssel is rengeteg energiát lehet megtakarítani. Az alábbi tippek segítenek, hogy a sütőt is a leggazdaságosabban használja, és még az otthona egyéb energiaköltségeit is csökkentse.

Nem mindegy, milyen készüléket választ

A legfontosabb egyértelműen az, hogy minél újabb, minél energiahatékonyabb készülék legyen az otthonában, enélkül ugyanis szökni fog a hő, és ezzel együtt az energia is a berendezésből. Ha most vásárol, keresse az energiahatékony változatokat, a legújabb változatok már szinte mind megfelelnek egy alapvető szabványnak.

Nem mindig kell előmelegíteni a sütőt

Nagyon sokan úgy sütünk, hogy minden használat előtt előmelegítjük a berendezést, pedig ezt általában csak sütemények vagy kelt tészták esetében fontos meglépni, egyébként bőven jó felmelegíteni a sütőt akkor, ha betesszük az ételt. Ezzel nagyon sok energia pazarlásától menjük meg magunkat, hiszen nem kell negyed órán keresztül üresen mennie a készüléknek. Nézzen utána, mely ételek igénylik mindenképpen az előmelegített sütőt, és csak akkor kapcsolja be korábban a hőkeverést, ha az ételhez tényleg szükség van rá.

Ne nyitogassa az ajtót!

Csábító lehet negyed óránként leellenőrizni, hogy áll az étel, de ha teheti, minél kevesebbszer nyissa ki sütés közben a sütő ajtaját, mivel ezzel rengeteg hő elszökik, a készüléknek pedig újra kell melegítenie magát a megfelelő hőfokra. Csak akkor ellenőrizze az étel állapotát, ha tényleg nagyon muszáj, egyébként pedig redukálja minimálisra azt az időt, amit a sütő nyitott ajtóval működik.

Süssön egyszerre több mindent!

Ha már egyszer felmelegítette a sütőt, ne csak egyvalamit csináljon meg benne – ha tudja, mit akar a héten főzni, egyszerre akár több mindent is beletehet, ezért van benne több tálcának hely. Vesse össze, melyik ételt milyen hőfokon kell sütni, és amelyeknek nagyjából egyezik az előfeltétele, nyugodtan mehetnek egyszerre be a készülékbe.

Hasznosítsa a maradék hőt!

Hamarosan érkeznek a mínuszok, a sütő pedig nagyon jól tud segíteni abban, hogy egy kicsit melegebbnek érezzük a lakást. Csak ezzel fűteni értelemszerűen nem lenne túl hasznos, de ha már sütöttünk valamit, nyugodtan hagyjuk nyitva az elkészülte után a sütőajtót, hogy a meleg kiáramoljon a konyhába, és fel lehessen használni a helyiség felfűtésére is. Nem fog sokáig tartani, és nem is lesz túl meleg tőle, de egy kicsit mindenképp besegít a fűtés mellé a hidegebb időszakban.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.