Fenntarthatóság

Mennyi fát ültetünk tulajdonképpen világszerte?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.15. 07:16

Nagyon jól hangzik, hogy a környezetszennyezés és a károsanyag-kibocsátás elleni egyik legjobb fegyverünk a faültetés, és az is, hogy most már lehetőségünk van akár a repülőgéppel megtett kilométereinkért is fákban vezekelni. De mennyi fát ültetünk tulajdonképpen világszerte? Teszünk eleget? Számít az a mennyiség, amivel jelenleg megsegítjük a Földet?

A BBC az ENSZ projektjét idézi, ami szerint a városokba költöző emberek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz és a globális felmelegedéshez – ezt pedig a szervezet azzal akarja ellensúlyozni, hogy nagy mennyiségű fát kezd el ültetni Ázsiában és Afrikában, méghozzá a kontinenseken található városokban. Ha például Hong Kong területénél nagyobb famennyiséget ültetünk egyszerre (és többször), akkor az sokat segíthet a klímaváltozás elleni harcban.

Forrás: Pixabay.com

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint az alapvető cél az, hogy megnöveljék a zöldterület mennyiségét 90 ázsiai és afrikai városban. Ez összesen 500 ezer hektárnyi új városi fás területet jelent majd. Erre azért van szükség, mert ezen a két kontinensen alakul át a leggyorsabban a társadalom, legalább is olyan szempontból, hogy egyre többen költöznek városokba, és hagyják el a vidéki otthonukat.

Afrikában egyébként is vannak komoly törekvések a faültetésre: a kontinensen egy nyolcezer kilométer hosszú zöld fal épül, ami a legnagyobb élő struktúra lesz, ha sikerül fenntartani. A probléma azonban az, hogy az „építéssel” is lassan haladnak: tíz éve kezdték, és egyelőre 15 százaléknál tart, ez viszont mennyiségben már nagyon jól hangzik, hiszen csak Szenegálban 11,4 millió fa ültetésével járt.

Afrikában Gabon volt az első olyan ország, amely nemzetközi támogatást kapott arra, hogy megőrizze az esőerdőjét.

2017-ben Pakisztán elérte a korábban kitűzött céljait, és augusztusra egymilliárd fát ültetett a klímaváltozás elleni harc segítésére. Mivel ez sokkal előbb történt, mint ami az előre eltervezett határidő volt, 2018-ban megfogadta, hogy a következő öt évben tízmillárd fára emeli a tétet.

India a párizsi klímaegyezmény részeként bevállalta, hogy 2030-ig további 95 millió hektárral növeli az erdőtakaróját. Mianmarban drónok ültetnek fákat: tíz drón képes 400 ezer fa magjait elszórni egyetlen nap alatt.

Ezek a kezdeményezések azonban még mindig nagyon kevesek akkor, ha közben hagyjuk, hogy az Amazonas esőerdeje pusztuljon, és ugyanez a helyzet a világ többi részén pusztító erdőtüzekkel is. Ugyanúgy kellene a faültetésre koncentrálni, mint az erdők védelmére, és talán így tényleg tarthatnánk fenn egy olyan erdőtakarót, ami lényegesen hozzájárul a káros anyagok kivonásához a Föld légköréből.

(BBC)

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Címkék
#BBC   #ENSZ   #erdő   #fa   #faültetés   #környezetvédelem  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.