Szabályozás

A Magyarországon jól ismert zöld rendszám bevezetésére készülnek Európa egyik legnagyobb autópiacán

NRGreport | 2019.10.24. 09:07

A kormány tervei szerint hamarosan zöld rendszámot kaphatnak az elektromos autók az Egyesült Királyságban – írja beszámolójában a BBC.

A lépés egyik célja célja, hogy megteremtsék a lehetőségét annak, hogy a helyi döntéshozók olyan intézkedéseket hozhassanak, amelyek kedveznek a zéró emissziós járművek tulajdonosainak, mint például az ingyenes parkolás lehetősége. Fontos az is, hogy a zöld rendszám segítségével egyszerűbbé válna az elektromos autók megkülönböztetése is, így könnyebb lenne eldönteni, hogy az adott jármű jogosult-e a különböző kedvezményekre, vagy nem. 

Az intézkedéstől elsősorban azt várják a politikusok, hogy sikerül növelniük az elektromos autók darabszámát az értékesítésén belül, hosszabb távon pedig úgy számolnak, hogy hozzájárulhat a 2050-re kitűzött céljukhoz, a káros-anyag-kibocsátás nélküli közlekedés eléréséhez.

A kritikusok szerint ugyanakkor a zöld rendszám bevezetés önmagában kevés, az érdemi változáshoz, az elektromos autók gyorsabb elterjedéséhez komolyabb pénzügyi ösztönzőkre és a töltőinfrastruktúra dinamikus bővítésére lenne szükség.

Magyarországon a zöld rendszám bevezetését a Jedlik Ányos Tervben rögzítették először, amelyet a kormány még 2015 nyarán fogadott el. Az elmúlt években folyamatosan nőt a zöld rendszámmal szerelt autók száma az országban, idén januárban a tízezres darabszámot is átléptük már. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a zöld rendszámot viselő autók ingyen parkolhatnak Budapesten és több vidéki városban is. Ezen kívül a zöld rendszám segítségével lehetősége van arra is a jármű tulajdonosának, hogy különösen védett területekre is behajtson, és ott ingyen parkolhasson.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.