Vállalatok

Akár speciális osztalék is jöhet a Molnál

NRGreport | 2019.11.04. 11:34

Az elemzői konferenciahíváson szó esett az idei év teljesítménye után járó speciális osztalék kérdésköréről, a megnövekedett pénzügyi veszteségek okáról, de több információt megtudhattunk a társult vállalkozások gyengébb eredményhozzájárulásáról és a petrolkémiai termelés visszaeséséről is. Mindeközben hosszútávú kőolajimport szerződést kötött a Mol a Lukoillal.

Az elemzői telefonkonferencián elhangzottak

→ Az elemzői telefonkonferencián felmerült a kérdés, hogy az idei eredmény után is számíthatnak-e speciális osztalékra a tulajdonosok.  A menedzsment válasza az volt, hogy ez egyrészt az év végén realizált eredmény függvénye, másrészt hosszútávon optimalizál a kérdéskörben a vezetés, amennyiben a tőkeberuházások (CAPEX) mértéke és a globális makrokörnyezet lehetővé teszi, abban az esetben elképzelhető.

→ A petrolkémiai termeléscsökkenés tervezett karbantartási munkálatoknak volt köszönhető mind a TVK-ban mind a Slovnaftban, és terv szerint a negyedik negyedévben is folytatódni fog, így továbbra is alacsonyabb petrolkémiai termelés várható.

→ A társult vállalkozások eredményhozzájárulása csak technikai okok miatt volt negatív a negyedévben, mivel nem sikerült aktuálisan konszolidálni az eredményeket. Azonban a negyedik negyedévben ez megtörténhet, így a következő beszámolóban egy nagyobb szám jelenhet meg ezen az eredménysoron.

→ A megnövekedő veszteség a pénzügyi eredménysoron egyértelműen a gyengülő forintnak volt betudható, melyet a devizás hitelek átértékelésén szenvedett el a társaság.

→ A Mol Londonban fogja tartani a befektetői napját Jövőhét csütörtökön, majd azt követően november 11-én Budapesten, ahol majd több információt megtudhatunk a vállalat jövőbeli tervei kapcsán.

Mindeközben hosszútávú szerződést kötött a Mol a Lukoillal

A Reuters forrása szerint a Lukoil első embere, Vagit Alekperov szerdán azt nyilatkozta, hogy egy hosszútávú szerződést kötött a Mollal, mely évente 4 millió tonna nyersolaj szállítását jelentené jelentős mennyiségi rugalmassággal ellátva. A megállapodás időtartama 5 év, melynek értéke összességében elérheti a 10 milliárd dollárt.

Az éves szinten 4 millió tonna nyersolaj méreteiben igen jelentősnek számít a hazai olajtársaság életében, ugyanis nagyságrendileg 14-15 millió tonna olajat importál finomítási célokra.

Alekperov azt is elárulta, hogy november 14-15-én várhatóan Magyarországra fog érkezni egy petrolkémiával foglalkozó delegáció, melynek célja a tudásmegosztás lehet a két vállalat között.

Mint azt már korábban említettük, Magyarország megállapodott a májusi kőolajszennyezés rendezéséről az orosz féllel, mely lényegében azt tartalmazza, hogy az oroszok az olaj klórszennyezettsége következtében keletkező minden költséget fedeznek, magába értve a szennyezett olaj tárolását, mozgatását, bekevérését.

  NRGreport
Címkék
#gyorsjelentés   #Lukoil   #Mol   #olaj   #osztalék   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.