Vállalatok

Részesedést vásárolt a Mol az azerbajdzsáni Acg olajmezőben és a Btc vezetékben

NRGreport | 2019.11.04. 16:02

A MOL-csoport és az amerikai Chevron ma aláírta a Chevron azerbajdzsáni érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló szerződést. A megállapodás értelmében a MOL tulajdonába kerül a BP által üzemeltetett Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57%-os részesedése, továbbá a földközi-tengeri Ceyhan kikötőjében véget érő Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9%-os Chevron részesedése is. A megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár. A tranzakció lezárultával a MOL a harmadik legnagyobb partner lesz az ACG-ben.

Az ACG mező Azerbajdzsán legnagyobb olajlelőhelye, amely 400 négyzetkilométert foglal magába, és hat tengeri termelési platformból áll. 1997 óta folyik a területen kőolaj kitermelés, vagyis több mint 20 éve megbízhatóan működik a termelőeszköz. Az ország legnagyobb olajmezőjét a vezető olajipari cégek közé tartozó BP üzemelteti, és 2018-ban átlagosan 584 ezer hordót termeltek ki a területen. A MOL-csoport e kulcsfontosságú stratégiai eszközben vásárolt tulajdonrészével olyan vezető olajcégekkel működik együtt mint, például a BP, az Exxon, az Equinor és a SOCAR. A MOL szintén részesedést szerez a BTC csővezetékben is, amely nyersolajat szállít Azerbajdzsánból Törökország egyik földközi-tengeri kikötőjébe Ceyhanbe.

A MOL 9,57%-os részesedést vásárolt az azerbajdzsáni ACG olajmezőben és 8,9%-os részesedést a BTC vezetékben

Forrás: MOL

A világszínvonalú olajmező megszerzése napi 20 000 hordóval járul hozzá a MOL-csoport éves szénhidrogén termeléséhez a következő években, és jelentősen növeli a MOL bizonyított és valószínűsíthető olajkészletét.

Az új eszközök jelentős szabad cash flow-t és EBITDA-hozzájárulást eredményeznek. Az ACG egy alacsony költségű termelőeszköz, amely nyomott olajárak esetén is profitábilisan termelhet, korlátozott befektetési igények mellett.

Ez a tranzakció kiválóan illeszkedik a MOL jelenlegi portfóliójához, és tovább erősíti a vállalat kutatás-termelés üzletágának nemzetközi portfolióját azáltal, hogy kiterjeszti jelenlétét a FÁK régióban. Az ügylet összhangban áll a 2030-as stratégiában meghatározott transzformációs célokkal is, és tovább erősíti a MOL-csoport integrált, külső környezet változásával szemben ellenálló üzleti modelljét.

A megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár, amelyet a vállalat a rendelkezésére álló likvid forrásokból finanszíroz.

„Ez az 1,57 milliárd dolláros tranzakció kiemelkedően fontos mérföldkő, hiszen jelentős lépést tettünk a nemzetközi kutatás-termelés portfoliónk megerősítésében, üzletágunk egyik legfontosabb működési területén, a Független Államok Közösségében lépünk partnerségre a világ több vezető olajcégével. A megállapodás zárását követően termelésünk felét a Közép-Kelet Európa régión kívülről származó forrásból biztosítjuk, amely megfelelő egyensúlyt ad az üzletág számára. Ezek az új hordók tovább erősítik a külső környezet változásainak ellenálló, integrált üzleti modellünket, amely biztos hátteret nyújt a MOL 2030-as transzformációjának megvalósításához cash-flow termelésünk fokozásával, valamint lehetőségünk nyílik növelni a részvényeseinknek fizetett osztalékot” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

„Az ACG üzlet új fejezetet nyit a MOL kutatás-termelés üzletágának történetében, hiszen ígéretünknek megfelelően inorganikus úton pótoljuk készleteinket. Az ACG akvizíció megvalósításával megőrizzük a MOL kutatás-termelés kiváló cash flow termelő képességét hosszútávon is. Az üzletág kiváló eredményeket ért el az elmúlt három évben és ezzel a megállapodással folytatjuk a MOL kutatás-termelés nemzetközivé alakítását a MOL 2030-as stratégiájának megfelelően” – mondta Berislav Gaso, a MOL-csoport kutatás-termelésért felelős vezérigazgatója.

A tranzakció továbbra is kormányzati és szabályozói jóváhagyások függvénye, és várhatóan 2020. második negyedévében zárulhat le.


Az ACG mezőröl röviden

Az ACG Azerbajdzsán máig legnagyobb szénhidrogén-lelőhelye; A kitermelés 1997 novemberében kezdődött és a lelőhely csoport napi termelése bruttó 584 ezer hordót tett ki 2018-ban, ami az azeri kitermelés 80-85%-át jelenti. Idén lesz 25 éve, hogy Azerbajdzsán aláírta az „évszázad szerződését”: az ACG szénhidrogén-lelőhely kitermeléséről és hasznosításáról szóló PSA-megállapodást. Az eredeti megállapodást Heydar Aliyev néhai elnök kezdeményezésére 1994-ben, akkor 30 évre írták alá, s ezzel új fejlődési pályára helyezték az azeri szénhidrogénszektort.

2017 szeptemberében a megállapodást módosított feltételekkel 2050-ig hosszabbították meg. Az ACG projekt operátora maradt a BP, de a konzorciumban lévő cégek részesedési hányadai a SOCAR javára megváltoztak. A MOL részesedés-vásárlását megelőzően ezek a következőképpen alakultak: BP 30,37%, a SOCAR 25%, Chevron 9,57%, japán Inpex 9,31%, norvég Equinor 7,27%, ExxonMobil 6,79%, török TPAO 5,73%, japán ITOCHU Oil 3,65%, indiai ONGC 2,31%. A SOCAR hányada a korábbi 11,65%-ról emelkedett 25%-ra.  2018 végén jelentették be, hogy a Chevron 9,57%-os konzorciumi részesedését eladja az ACG-ben.

Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték a fő szállítási útvonal, amely az ACG-ben termelt olajat Bakuból, Azerbajdzsánból Grúzián keresztül a törökországi Ceyhanba juttatja.

A MOL 9,57%-os részesedést vásárolt az azerbajdzsáni ACG olajmezőben és 8,9%-os részesedést a BTC vezetékben

Forrás: MOL

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.