NRGreport
Menü

Ennek a kínai városnak van a legnagyobb passzívház-projektje a világon

Fenntarthatóság | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-11-12 17:04

Kína kicsit előttünk jár, ha környezettudatos építkezésről van szó: a Gaobeidian vasúti város passzívház-projektje gigantikus, nagyon jól néz ki, és összesen akkora, mint az összes passzívház, ami az Egyesült Államokban egészen idáig megépült.

A világon szinte mindenhol nagy beruházásokat és kockázatos eladást jelent az, ha egy vállalat passzívházak építésébe kezd. Talán nem véletlen: még nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy ne a hagyományos módszerekkel fűtsük és hűtsük a lakásunkat, és kicsit ijesztő, hogy nem csavargathatjuk a termosztátot, és élvezhetjük a hőmérséklet-változást perceken belül. A passzívház ugyanis olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. A hivatalos meghatározás annyit tesz: a passzívház mindenféle hagyományos hűtési vagy fűtési technológia nélkül melegszik és hűl le a megfelelő hőmérsékletekre télen is, nyáron is.

A passzívházak a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag kis hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik (utóbbiak nyáron nem segítik a temperálást, a napsugárzási nyereség viszont lehet télen nagyobb, mint nyáron, megfelelő árnyékolás révén).

Az, hogy mi ennyire nehezen haladunk a passzívházak építésével, nem általános: erre jó példa a kínai Gaobeidian város passzívház-projektje, ami összesen 330 ezer négyzetméteren terül el, ami nagyobb, mint az Egyesült Államokban eddig felhúzott összes passzívház területe – olvasható a Treehuggeren. Ez összesen nyolc magasabb épületet, 12 többcsaládos épületet és 6 villát jelent.

A közösségben nemcsak lakóházak, de irodák és boltok is lesznek, az egész pont úgy fest, mint egy ultramodern lakókörnyék – és valójában az is. A kínaiaknál a passzívházak nem számítanak akkora kockázatnak, a felfogás teljesen más, megéri egy ekkora volumenű projektbe beruházni, mert biztos, hogy megtérül.

Szakértők szerint ahhoz, hogy megállíthassuk a globális felmelegedés láncreakcióját, és enyhíthessünk a hatásain, az egész világon legalább ilyen ütemben kellene passzívházakat építeni. Az már mellékes, hogy ezek a házak nemcsak környezetbarát módon működnek, hanem sokkal kisebb rezsivel is kell náluk számolni, ami már hosszú távon komoly előnyöket is jelenthet a hagyományos házakhoz képest.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Treehugger