Vállalatok

Realitássá válhat a zéró emisszió 2030-ra Magyarországon

NRGreport, Major András | 2019.11.14. 05:33

Nemzetgazdasági szinten is mérhető hasznot hoz az ALTEO egész régióban elsőnek számító energiatárolója, amely a villamosenergia-rendszer szabályozási költségét évi több milliárd forinttal mérsékli, így az állam által is támogatott fejlesztés éven belüli megtérülést produkált nemzeti szinten. A társaság itthon szintén elsőként napkövető technológiás fotovoltaikus erőművet állított üzembe a közelmúltban, néhány vállalati partnerével pedig azon dolgozik, hogy 2025-2030-ra radikálisan, akár nullára tudják csökkenteni a kibocsátásukat – mondta el ifjabb Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója az NRG Reportnak.

NRG Report: Mi teszi egyedivé az energiatárolót, miben rejlik az innováció lényege?

Ifj. Chikán Attila: Maga a lítiumion-akkumulátoros technológia természetesen nem új, a mérete viszont már kiemeli a hasonló típusú fejlesztések közül, hiszen ekkorát – legalábbis a régióban – korábban nem építettek. Igazi újdonságát és eredetiségét azonban az jelenti, hogy nem önmagában áll és egyetlen erőművel kooperál, hanem integráltuk a magyar villamosenergia-rendszerbe, illetve az, ahogyan ezt az adott helyszínen megvalósítottuk és üzemeltetjük, továbbá, ahogyan a tároló a mellette elhelyezkedő erőművel kommunikál és ahogyan a rendszerrel együttműködik. Ilyen előtte nem csak Magyarországon, hanem egész Kelet-Közép-Európában sem volt. Mindezt a komplex megközelítés tette lehetővé: az energiatároló integrálásával az is célunk volt, hogy elősegítse a megújuló energia alapú termelés terjedését, hogy részt vegyen a magyar villamosenergia-rendszer szabályozásában, illetve hogy fokozza az általános rendszerbiztonságot.

Arra is büszke vagyok, hogy egy magyar vállalat, azaz az ALTEO vezetésével és koordinációjával egy olyan nemzetközi kooperáció tudott megvalósulni, amelyben mindenki időre teljesítette minden vállalását – ez a projektmenedzsment megítélésem szerint példaértékű. Az együttműködésben részt vevő társaságok tizenhárom országot képviseltek, de a megvalósuláshoz az ő munkájuk mellett az engedélyezők, a rendszerirányító Mavir és az energiahivatal (MEKH) hozzájárulása is kellett. Kialakult egy olyan kooperáció, amit én személy szerint nagyon élveztem.

Mindemellett pedig az eddigi üzemeltetési tapasztalatok jók, az energiatároló hiba nélkül, problémamentesen üzemel. A projekt egyértelműen sikeresnek tekinthető, és így értékelte a partner Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is. A projekt felkeltette a szakma érdeklődését, számos helyre, külföldre is hívnak minket előadni a projekt kapcsán, és komoly elismeréseket kaptunk.

A megvalósítás során szembesültek nem várt nehézségekkel?

Menet közben számos kihívás merült fel, az engedélyeztetés például a hatóságok számára is az újdonság erejével hatott és egyfajta tanulási folyamat is volt, hiszen itthon korábban maga a kategória sem létezett. Egy ideig például még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán melyik hatóság jogosult az építési engedély kiadására, hogy ingatlanról vagy berendezésről van-e szó.

Az akkumulátorokra vonatkozó tender dokumentációját a világ valamennyi jelentős gyártójának kiküldtük, (bár ezekből nincs olyan sok), abban viszont nem voltunk száz százalékig biztosak, hogy fognak-e válaszolni és hogy elég érdekesek leszünk-e számukra, hiszen nemzetközi léptékben az ALTEO nem számít nagyvállalatnak. Mégis, mindenki visszajelzett, nagy volt az érdeklődés – nyilván azért is, mert a régióban piacépítés szempontjából szintén nagy jelentősségel bírt számukra.

Miért éppen a Zuglói Fűtőerőműhöz kapcsolódóan létesült az energiatároló?

Az ALTEO számos létesítménnyel rendelkezik; azt, hogy végül a Zuglói Fűtőerőmű mellett telepítettük, három ok magyarázza: egyrészt a fűtőerőmű közelsége, amelynek üzemvitelét, működésének karakterét figyelembe véve a két eszköz nagyon jól illeszkedik egymáshoz. Az erőmű maga is részt vesz a rendszerszintű szabályozásban, ha úgy tetszik, ugyanarra a piacra is termel, mint a tároló. Másrészt, a telepítéshez szükséges infastruktúra, a terület, a csatlakozási lehetőség egyaránt adott volt. Harmadrészt, rendelkezésre állt a szükséges nagyságrendű jól képzett munkaerő is. E három feltételnek egyszerre kellett jelen lennie az optimális telepítési helyszínen, és mindezek meg is voltak Zuglóban. Ez egyben megmagyarázza, hogy a zöldmezős beruházás miért jelentett volna kevésbé előnyös megoldást.

Milyen megfontolások alapján döntöttek a beruházás mellett?

A pénzügyi és stratégiai előnyök egyaránt a fejlesztés mellett szóltak. A projekt a vállalat teljesítményét stabilan javítja, számunkra ugyanakkor csak támogatással együtt volt pénzügyileg racionális, mindazonáltal a támogatás elég gyorsan és komolyan megtérül a nemzetgazdaság számára is.

Az energiatároló a magyar villamosenergia-szabályozás három szintje közül az úgynevezett primer, vagyis a leggyorsabb reagálású tartalékok közé tartozik. Ezek az eszközök másodperces gyorsasággal képesek reagálni, plusz teljesítményt mozgósítani, illetve felvenni a felesleget. Ez, a legfinomabb hangolást végző piac az órás és perces reagálású (tercier és szekunder) piachoz képest kisebb, kevesebb szereplővel, viszont magasabb árakkal működik.

Az ALTEO 6 megawattos energiatárolója rendkívül rövid idő, 50 milliszekundum alatt képes a teljes töltéstől a teljes leadásig eljutni, tehát a másodperc huszadrésze alatt 12 megawattos mozgástérrel rendelkezik. A tároló ezért alaposan levitte az árakat a primer szabályozási piacon, miután versenyt generált, ezáltal a nemzetgazdaság számára is mérhető hasznot hoz. Üzembe állásával a villamosenergia-rendszer szabályozásának költsége éves szinten több milliárd forinttal csökkent, így az összességében 1,1 milliárd forintos fejlesztés éven belüli megtérülést produkált nemzeti szinten. Azon túl tehát, hogy nekünk is hasznos és mi is nagyon sokat tudtunk tanulni belőle, az ország számára is roppant előnyös a rendszerbe történő integrálása

Hosszú távon, stratégiai szinten a projekt egyben pozitív példát is jelent arra nézve, hogy hogyan lehet a rendszert stabilizálni, milyen tartalékok vannak még benne, illetve arra, hogy a tervezett jelentős megújuló energia termelő kapacitás telepítése a legmodernebb know-how felhasználásával megoldható úgy, hogy az ne okozzon gondot a rendszerben. Mindez gyengíti azt az álláspontot, amely szerint a dekarbonizációs folyamat részeként a megújulók terjedése óhatatlanul áramszüneteket és egyéb, a villamosenergia-ellátásban jelentkező problémákat vonna maga után; egyúttal aláhúzza: igenis fel lehet úgy építeni a rendszert, hogy abban a megújulók jelentős arányt képviseljenek.

A tároló megépítése egy nagyobb K+F projekt részét képezte. A projekt többi eleme megvalósult?

A program egyik része a villamos energia alapú hőtermelés megvalósításának lehetőségét kutatta. Dolgoztunk az ügyön, az erre vonatkozó tanulmány is elkészült, ebből azonban az derült ki, hogy a fejlesztés megvalósítása a projekt költség- és időkeretébe nem fér bele. Bár a berendezést ott és akkor nem volt érdemes kivitelezni, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy a villamosenergia-alapú hőtermelés általánosságban nem működik, ezért az ezzel kapcsolatos munkát folytatjuk, ha más keretek között és más forrásokból is. A program egyéb elemei megvalósultak, így a szabályozó központot jelentősen fejlesztettük, valamint komoly rendszerintegrációs munkát is végeztünk.

Az ALTEO egyéb kutatás-fejlesztési tevékenységeket is folytat. Ezek hogy állnak? Tervezik további energiatárolók építését?

Digitalizációs kutatás-fejlesztéssel is foglalkozunk, hiszen több olyan szolgáltatásunk is van, amelyet a digitalizációval tökéletesíteni tudunk. Ilyen például a szabályozási központuk is, amelyet ugyan a most lezárult K+F projekt keretében is fejlesztettük, de további terveink is vannak vele.

Bár Magyarországon a piac nagyságából eredően nyilván korlátozott az igény – további energiatároló technológiákban is gondolkodunk, és már aktívan folyik egy második energiatároló projektünk előkészítése is. Az energiatárolás egyébként számos céllal alkalmazható, ezért egyfajta gyűjtőfogalom is. Időtartam, teljesítmény, technológia tekintetében széles a paletta, akár az akkumulátoros technológián belül is.

Ön szerint mi lehet a magyarázata annak, hogy legutóbbi fejlesztésével az ALTEO beelőzhetett számos, jóval nagyobb energiavállalatot is?

A hagyományos energiavállalatok mellett, illetve ezek piacán nekünk nem igazán lett volna helyünk húsz évvel ezelőtt, ebben a méretben nem működhetett volna egy olyan vállalat, mint az ALTEO. Nekünk nincs százéves múltunk, viszont nagyon erős jövőképpel rendelkezünk. Hiszünk benne, hogy a megújuló energiaforrásokban jelentős fejlődési lehetőség van Magyarországon és nagyon komoly beruházások várhatók, de ehhez fejleszteni kell a rendszert is. Hogy képesek voltunk felnőni erre a szintre, az azért van, mert ezek az alternatív technológiák, új területek és piacok ma a világban már markánsan és egyre inkább jelen vannak. Az ALTEO-nak profiljából következően ezekkel a kérdésekkel muszáj törődnie, hiszen nekünk tulajdonképpen ez az alapüzletünk.

Közben azért a földgázos kapacitásokat továbbra is fejleszteni kell. Nagyon hosszú távon persze majd egyáltalán nem lesz szükség a fosszilis energiára, de a következő néhány évtizedben még nélkülözhetetlen valamennyi ilyen jellegű szabályozóképesség, akármennyire ambiciózus is a magyar energiapolitika.

A megújuló energia erőművi portfóliójuk kiépítése hogy halad?

E téren egy szakasz lezárult, miután a 2016. novemberi részvénykibocsátáskor a befektetők felé vállalt döntésekben foglaltakat megvalósítottuk. Összesen 20 MW fotovoltaikus naperőmű kapacitással rendelkezünk négy helyszínen, a húsz egységből tizennyolcat mi építettünk, kettőt pedig vásároltunk. Ez már egy olyan méret, ami elég komoly EBITDA-t hoz huszonöt évig stabilan. Új, júliustól működő 7 megawattos naperőművünk a napot követő, forgó technológiával épült; ez ugyan körülbelül 30 százalékkal drágább, de termelése ennél nagyobb mértékben haladja meg a hagyományos fix telepítésű erőművekét. Ez a megoldás korábban szintén nem volt jelen Magyarországon, amikor átadtuk, ez volt az első ilyen technológia itthon; az első pár hónap tapasztalatai pedig nagyon kedvezőek.

Szélerőműveket is akviráltunk, több mint 30 megawattos szélerőmű-portfóliónk itthon a második legnagyobbnak számít. Azért is szeretjük a szélenergiát, mert akkor is gazdaságosan tudjuk működtetni az erőműveket, ha már kifutnak a kötelező átvételi támogatott (KÁT) ár hatálya alól. Van olyan erőművünk, amely már kikerült a támogatásból, vagyis a piacon értékesítjük az általa megtermelt energiát. Egymagában gazdaságilag már nem lenne életképes, de miután a szabályozási központ portfóliójába betettük – Magyarországon ezt is az ALTEO csinálta meg először –, ez is részt vesz a szabályozásban és megfelelő hatékonysággal üzemeltethető.

Képek forrása: Alteo

Továbbá nekifogtunk a Gibárti Vízerőmű körülbelül egymilliárd forintos költségű rekonstrukciójának is, ami a maga 114 évével az egyik legidősebb erőmű Magyarországon. Termelése már csak fele volt annak, mint ha ugyanott egy új technológia lett volna telepítve, ezért a felújítás elkerülhetetlen volt. Ezt követően 1 MW teljesítménnyel fog üzemelni, termelését pedig a megújuló támogatási rendszerben értékesítjük majd.

Milyen terveik vannak a megújulókkal kapcsolatban?

A magyar Nemzeti Energia- és Klímaterv tervezete több ezer megawatt naperőmű kapacitás telepítését irányozza elő, amiben az ALTEO is részt kíván venni. Hogy ez konkrétan milyen formában fog megvalósulni és melyik tenderen fogunk indulni, egyelőre nem döntöttük el, mindenesetre a napenergia továbbra is fontos terület marad számunkra.

De más módon is kivesszük a részünket a dekarbonizációból. Ma már Magyarországon is vannak olyan társaságok, amelyek nagyon komolyan veszik és hajlandóak is áldozni arra, hogy szén-dioxid-kibocsátásuk csökkenjen vagy akár meg is szűnjön. Szolgáltatunk iparvállalatoknak, köztük az ország legnagyobb fogyasztóinak is, és van néhány partnerünk, amelyekkel elkezdtünk azon dolgozni, hogy 2025-re vagy 2030-ra radikálisan, akár nullára tudjuk csökkenteni a kibocsátásukat. Tudásunk, szolgáltatási portfóliónk alkalmassá tesz rá minket, és ez is egy olyan terület, amelyen itthon úttörő szerepet vállalunk.

  NRGreport, Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.