Rezsi

3 egyszerű lépés, amivel minimalizálhatja a vízveszteséget az otthonában

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.18. 16:01

A Föld édesvízkészlete véges, ezért komolyan kell gazdálkodnunk vele – nem gondolná, de sokat számít az is, amit otthon megtesz azért, hogy minél kevesebbet használjon belőle. Az alábbi három egyszerű lépéssel az alapvető problémákat kiküszöbölheti, és tehet egy kicsit azért, hogy kevesebb tiszta vizet pazaroljunk.

Egy fürdéssel naponta átlagosan 75-95 liter, a zuhanyzással 20-40 liter, a vécé öblítésével 11-26 liter, a mosással pedig 120 liter vizet használunk el. Ha összeszámoljuk, hogy ezeket naponta, hetente hányszor csináljuk, akkor egy brutális szám jön ki, főleg akkor, ha belegondolunk, hogy mennyire kevés van belőle a Földön. Egy ember átlagosan naponta 100-150 liter vizet használ el, nagy részét teljesen feleslegesen.

Javítsa meg a csöpögő csapot és a folyó vécét!

Egy lassan csöpögő csap, amit véletlenül nyitva felejtettünk vagy nem csináltatunk meg egy nap alatt 40-120 liter vizet pazarol el. A csapból csöpögő víz a lefolyón keresztül elfolyó pénz, hiszen az elpazarolt víz miatt magasabb vízszámlát fizet. Lehet, hogy apróságnak tűnik, de valójában összeadódik hamar, és komolyan meglátszik a rezsin, arról nem is beszélve, hogy mennyire káros a környezetre nézve.

Ha nem biztos benne, hogy honnan jön a csöpögés, érdemes szakembert hívni – sőt, egyébként is néha megéri megnézetni a vízcsöveket olyannal, aki ért hozzá, hogy lássa, hol kopik és használódik el a legjobban a rendszer.

Vegyen olyan zuhanyrózsát és vécétartályt, ami kevesebb vizet fogyaszt!

Szerencsére 2019-ben élünk, és a környezettudatos szakemberek rengeteg olyan eszközt fejlesztettek, ami segíti, hogy kicsit zöldebben éljünk. Igaz ez a mindennapi vízhasználatra is, ráadásul nem is kell hozzá nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlni, hogy ilyen hasznos dolgokat tudjunk beszerezni.

Egy hagyományos zuhanyfej vagy csaptelep például 20-30 liter vizet enged magából percenként, ha, tegyük fel, nyitva hagyja fogmosás közben (amit nem kellene!), az már egy fogmosásnál 60 liter víz is lehet. A takarékos megoldások ezt a mennyiséget 10 literre is lecsökkenthetik.

Mindig teljesen teli mosógépet indítson csak el!

A mosógép ugyanannyi vizet fog elhasználni, teljesen mindegy, hogy mennyi ruhát tesz bele – akkor meg már gazdaságosabb, ha egy teljesen teli mosást indít el, mert így tényleg hasznát is veszi az elhasznált vízmennyiségnek.

Az is fontos, hogy hacsak nem fehérneműről vagy törölközőről van szó, minél alacsonyabb fokon mosson – ezzel nem a vízszámlát, hanem az áramot tudja kicsit lejjebb tornázni.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.