Fenntarthatóság

Szén-dioxid megfigyelőrendszert épít az Európai Úrügynökség

NRGreport | 2019.12.03. 16:49

1,8 milliárd eurót szavaztak meg az Európiai Űrügynökség, az ESA részére az Európai Unió tagállamai a csütörtökön Sevillában véget ért Space 19+ kormányközi konferencián, ahol a Magyarország küldöttségét vezető Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még november 27-én ambiciózus terveket jelentett be, amely szerint 2025-ben orosz segítséggel újra magyar űrhajós utazik az űrbe.

A Space 19+ fajsúlyosabb eredményeket is hozott. Az egész európai űrszektor fejlesztése ugyanis nem az emberes küldetések irányába halad, hanem az olyan földmegfigyelési technológiák bővítésére, mint amilyen a már most is működő Copernicus Sentinel program műholdhálózaat.

A sevillai csúcson meghozott döntések után az ESA világviszonylatban legerősebb, földmegfigyelő műholdflottája 11 új eszközzel bővül. A mérő- és megfigyelőeszközök közül három kizárólag a szén-dioxidra koncentrál majd. A műholdak képesek lesznek megkülönböztetni az emberi tevékenység által a légkörbe kerülő CO2-t a természetes (például szeizmikus) folyamatok során keletkezett szén-dioxidtól. 

 Földet megfigyelő globális európai műholdrendszer illusztrációja

Forrás: ESA

A 2025-től felbocsátandó többi műhold feladata is a klímaváltozás vizsgálata, illetve Afrika és az Antarktisz megfigyelése lesz, csak más paraméterek alapján.

A Sentinel műholdak már jelenleg is komoly eredményekkel járultak hozzá a globális földi folyamatok megismeréséhez és megértéséhez. Az alábbi videó a földi óceánok kémiai összetételének változását illusztrálja:

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.