Rezsi

A jövőre kötelező E10-es benzint nem minden autó fogja szeretni

NRGreport | 2019.12.16. 13:09

Az unió egyre inkább növelné a megújuló forrásból származó üzemanyag-összetevők mennyiségét, aminek, úgy tűnik, több nem kívánt mellékhatása is lehet.

Egy európai uniós előírás miatt Magyarországon akár a kétszeresére emelkedhet a 95-ös oktánszámú benzinbe kevert biokomponens mennyisége jövő évtől, ami rengeteg régi autó üzemanyagrendszerét károsíthatja – írja a Totalcar.hu.

Jelenleg is van etanol a benzinben, a kútoszlopon a 95-ös benzin esetében erre utal is a kiegészítő jelölés:

→ E5 : benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol,

→ E10 : benzin 10%-os etanolos alkohol tartalmú.

Eddig még az E10-es benzin gyakorlatilag elhanyagolható mértékben volt jelen a magyar piacon.

Az EU célja fokozatosan csökkenteni a nem megújuló energiaforrásból, tehát kőolajból előállított üzemanyagok felhasználását és előtérbe helyezni a megújulókat, így a bioetanolt, hétköznapibb nevén etil-alkoholt.

Mi a probléma a megnövelt etanol tartalmú benzinnel? Totalcar azt írja, az E5 és az E10-es 95-ös benzinek eltarthatósága elmarad azokétól, amelyekbe egyáltalán nem került biokomponens. Szakértők szerint három hónap után olyan módon változik meg az üzemanyagok kémiai szerkezete, amely nehézkes indítást, vagy teljes indításképtelenséget eredményezhet, és eközben gyantás lerakódások képződhetnek az üzemanyagrendszer egyes pontjain, bár ez más összetevők miatt is lehetséges.

A másik probléma, hogy a bioetanolos üzemanyagok, felgyorsítják a velük érintkező fémalkatrészek korrózióját. Ez lehet akár a fémtankkal szerelt járművek tartályának belső fala is.

A harmadik probléma abból adódik, hogy az alkohol jobb oldószer, mint a benzin, ezért ha egy olyan autó üzemanyagrendszerébe kerül, melynek tartályában, az üzemanyagpumpában, a csőrendszerben, a befecskendezőkben, vagy karburátorban, illetve a csatlakozókon lerakódások keletkeztek az évek során, ezeket leoldja és dugulást okoz.

Totalcar felveti azt az eshetőséget is, hogy sok olyan jármű lehet, amelynél az üzemanyagrendszert még nem alkoholtűrő anyagból gyártották, az újfajta üzemanyagtól néhány hónap alatt megnyúlnak és elveszítik tömítőképességüket, más esetekben megkeményednek, rideggé válnak és eltörnek.

Több mint 3,6 millió személyautó van forgalomban Magyarországon a Datahouse kimutatása szerint – írja a Totalcar, melyek közül 2,8 millió tízéves vagy annál idősebb. Ebből kétmillió benzinmotoros és nagyságrendileg egymillió, jellemzően az ezredforduló előtti, vagy kevéssel utána gyártott autó. Ezekkel kapcsolatban leginkább a további tájékozódás szervizben vagy a kezelési könyvben, illetve az Autógyártók Európai Szövetsége (ACEA)  kiadott listái adhatnak segítséget, mennyire ajánlott, vagy sem bio-adalékolt benzint tankolni a kocsinkba.

Az autós portál arra is kitér, hogy az E10-es kötelezettség csak az alap, 95-ös oktánszámú üzemanyagokra vonatkozik, a prémium benzinre nem.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.