NRGreport
Menü

Putyin és Merkel az ukrajnai gáztranzit jövőjéről, az ukrán és a líbiai válságról tárgyalt

Az európai energiabiztonság szavatolásának aktuális kérdéseiről, egyebek között az orosz gáz 2020. január 1-je utáni, Ukrajnán keresztüli tranzitjáról és az Északi Áramlat 2 projekt megvalósításáról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai közlemény szerint Putyin és Merkel kedvezően értékelte a "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország - múlt hétfői párizsi csúcstalálkozójának eredményeit. Ezen a moszkvai tájékoztatás szerint a részvevők egyeztették "a délkelet-ukrajnai rendezés alternatíva nélküli alapját jelentő minszki megállapodások (...) megvalósításának néhány lépését".

Az év végén lejáró ukrán gáztranzit-szerződés megújításáról Oroszország, Ukrajna és az az EU háromoldalú tárgyalásokat folytat. A megegyezést nehezítik egyebek között az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz közötti peres ügyek.

Moszkva "csomagmegoldásként" peren kívüli megállapodást ajánlott fel, valamint a közvetett gázszállítások felújítását, kedvezményes áron. Pótmegoldásként az érvényben lévő tranzitmegállapodás egy évvel való meghosszabbítását javasolta. Ukrajna, amelynek gázvállalata összességében 22 milliárd dolláros követeléssel lép fel a Gazprommal szemben, elfogadhatatlannak minősítette a számára kedvező bírósági ítéletek figyelmen kívül hagyását és a rövidtávú megállapodást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna egy vasárnap esti műsorában megerősítette Oroszország készségét az ukrajnai gáztranzit fenntartására, ha az "gazdasági és kereskedelmi szempontból célszerű" lesz a Gazprom számára.

Hétfői eszmecseréjükön az orosz elnök és a német kancellár elsősorban a líbiai válságra összpontosított. Putyin megerősítette, hogy Oroszország kész támogatni az ebben az ügyben Németország és az ENSZ által kifejtett közvetítői erőfeszítéseket.

Forrás: MTI