Rezsi

Nyugtat a minisztérium: nem fogunk fázni

NRGreport | 2019.12.31. 13:11

Az év végéhez közeledve 98,5 százalék a belföldi gáztározók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll idézi az MTI Kaderják Pétert, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárát.

Magyarország részt vállal a környező államok ellátásában is, hiszen Szerbia és Bosznia kizárólag innen juthat gázhoz, a téli felkészülésben pedig Horvátországot és Romániát is segítette.

A kormány az idén a tárolókapacitások teljes kihasználására támaszkodva a szokásosnál is erősebb téli felkészülés mellett döntött, így először fordult elő, hogy a szezon kezdetén elérte a 100 százalékot a gáztározók feltöltöttsége. A biztonsági készletekkel együtt a belföldön tárolt mennyiség meghaladta a 6,3 milliárd köbmétert, vagyis 2,7 milliárd köbméterrel több volt, mint tavaly.

A stratégiai készlet mennyisége 1,45 milliárd köbméter. Az eltárolt gáz átlagos fogyasztás mellett 126 napra elég, a lakossági szükségletet 263 napig tudná kielégíteni.

A kormány folyamatosan egyeztet a gázpiac szereplőivel, valamint a szomszédos államokkal, és bizakodva várja a megállapodást az orosz-ukrán gáztranzit-szerződés megújításáról. Magyarország legjelentősebb betáplálási pontja található Ukrajnánál, a felek azonban több kérdést még nem zártak le, ezért fel kell készülni arra is, hogy a legfontosabb szállítási útvonal akár tartósan is kieshet.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.