Vállalatok

Végleg lekapcsolták a Ringhals atomerőmű negyvenéves reaktorát a svédek

NRGreport | 2019.12.31. 11:41

Svédország végleg lekapcsolta hétfőn a Göteborgtól 60 kilométerre délre található Ringhals atomerőmű kettes számú, nyomottvizes reaktorát, amely már több mint 40 évet üzemelt – közölte a svéd TT hírügynökség.

A reaktor lebontása akár egy évtizedig is eltarthat, ennek első lépése lesz januárban a megmaradt fűtőanyag eltávolítása.

Az erőmű tulajdonosai, a svéd Vattenfall és a német Uniper 2015-ben döntött a létesítmény két reaktorának leállításáról, mert azok további üzemeltetése veszteséges lenne. A Ringhals 1 forralóvizes reaktort várhatóan 2020 végén kapcsolják le. A Ringhals 3 és Ringhals 4 nyomottvizes reaktorok 2040-ig üzemelnek – adta hírül az MTI.

A Ringhals 2 reaktort a Westinghouse Electric vállalat építette, 1975-ben állították üzembe.

A Vattenfall szerint a ringhalsi a skandináv térség legnagyobb atomerőműve, s mintegy ötödét fedezi a svéd energiaigényeknek.

Svédországban három atomerőmű üzemel összesen hét reaktorral, amelyek az országban előállított áram csaknem 40 százalékát termelik. A Stockholmtól északra található Forsmark erőműben három, a délkelet-svédországi Oskarshamn erőműben egy, a Ringhals erőműben pedig három reaktor maradt egyelőre üzemben.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.