Fenntarthatóság

Több fa, kevesebb tehén kell a környezettudatossághoz

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.01.06. 15:57

Régóta megy a vita arról, hogy mi lenne a legjobb, teljesíthető megoldás a klímaváltozás lassítására és a párizsi klímaegyezményben foglalt célok betartására. A Harvard jogi karának kutatócsoportja most két korábban is említett javaslatot dolgozott össze, és kijelentette: az állattartás visszaszorítása és a faültetés együtt rengeteg szén-dioxidtól megszabadíthatná a légkört, ezzel lassíthatná a globális felmelegedést.

A Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint két fő feladatunk lenne, amivel sürgősen, rövid idő alatt lehetne csökkenteni a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségét. Az egyik a faültetés, ami arányaiban még mindig a legjobb megoldás a káros anyagok kivonására, a másik pedig a borzasztó sok kibocsátással járó állattartás, ami mértékének csökkentésével a légkörbe kerülő szén-dioxid és metán mennyiségét lehetne csökkenteni.

Képek forrása: Pixabay

A kutatók szerint négy alapvető lépésre van szükség ahhoz, hogy a pozitív változások elinduljanak:

1. Ki kell jelenteni, hogy elértük az állattartás maximumát, amit a bolygó még úgy-ahogy elbír. Minden ipari körülmények között tartott állatfaj mennyiségét csökkenteni kell, de növelni semmiképpen sem szabad.

2. Meg kell állapítani, honnan jön a legtöbb kibocsátás, és terveket kell készíteni annak csökkentésére.

3. Ki kell dolgozni egy tervet arra, hogy a húsfogyasztás egy részét hogyan lehetne praktikusan, a népegészség szem előtt tartásával, a megfelelő tápanyagok bevitelével növényalapú élelmiszerekre cserélni.

4. Azokon a területeken, ahol többé nem lehet majd állatot tartani, vissza kell állítani a természetes növénytakarót, és fákat ültetni, amelyek kivonhatják a légkörből a káros anyagokat.

Ezeket a lépéseket ráadásul már most el kellene indítanunk, hiszen minden más olyan technológia, amely hatékonyan képes lenne kivonni a szén-dioxidot a környezetből, egyelőre laboratóriumokban készül, vagy olyan drága megvalósítani, hogy egyelőre senki nem vállalkozik rá.

A harvardi kutatók két pilléren álló javaslata egyébként semmi új a nap alatt: szakértők régóta mondják, hogy ahhoz, hogy a károsanyag-kibocsátásunk csökkenjen, muszáj kevesebb húst ennünk, mert a nagy volumenű állattartás rendkívül szennyező, és sok metán- és szén-dioxid kibocsátásával jár. A húsfogyasztással alapvetően nincs nagy gond, csak a mértékével – sokkal több növényalapú élelmiszert kellene fogyasztanunk. A faültetés pedig jelenleg az egyik legjobb esélyünk arra, hogy ténylegesen képesek legyünk szén-dioxidot kivonni a levegőből, ráadásul úgy, hogy a módszer nem drága, nem igényel nagy energiabefektetést, és bárki számára elérhető.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.