NRGreport
Menü

Egymillió új napelemes háztetőt ígér a bécsi szuperminisztérium

Az új osztrák kormányban létre kell hozni egy éghajlat- és a környezetvédelmi, illetve energia-, és az infrastruktúrális csúcsminisztériumot, amit a Zöldek irányítanak, mert csak így lehet 2040-re klímasemleges az ország.

Egymillió napelemes háztetőt ad az új osztrák koalíciós kormány Ausztriának. Erről nem csak az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek közötti koalíciós megállapodása szól, de már a program is íródik - adta hírül a német PV Magazine. A beszámoló szerint a megállapodás szerint Ausztriának 2040-re klíma-semlegessé kell válnia -és e cél feladatokra lebontását egy szuperminisztérium végzi majd el.

A néppárti-zöld koalíció úgy gondolja, hogy Ausztriának a zöldenergia úttörőjévé kell válnia Európában. Ennek elérése érdekében Bécs már 2030-ra szeretné elérni, hogy az ország villamos energia termelése 100 százalékban megújuló energiából legyne előűllítható. Ehhez az új kormány a technológiai fejlesztést teszi a bővítési célok mögé; a koalíciós megállapodás egy millió tető napelemmel való beborítását is tartalmazza, a fűtésben pedig azt, hogy teljesen felszámolják a fosszilis tüzelőanyagok használatát.

Vera Immitzer, a PV Austria ügyvezető igazgatója szerint az egymilliós cél nagyszerű változás ahhoz képest, hogy korábban mindpssze százezer volt ez a vállalás, de az egymillió napelemes tető is csak jó, ha a felét kiteszi annak amire 2030-ig szükség volna. Ráadásul a 2030-as tervekben szereplő 11 GW napeleme kapacitás Immitzer szerint kevés lesz, mert a fogyasztás növekedése legalább 14 gigawattot tenne szükségessé.

"Nagy reményeink vannak a fotovoltaikus rendszerek építésére vonatkozó jogi keretek tervezett egyszerűsítésével kapcsolatosan, hiszen számos akadályt le kell küzdeni a magas hálózati csatlakozási költségektől a lakástulajdonról szóló törvény módosításáig, de a szövetség üdvözli az új kormány azon célját, hogy elérje az éghajlat-semleges közigazgatást" - tette hozzá Vera Immitzer.

Forrás: Napi.hu