Vállalatok

Második magyarországi naperőművét építi a MET Csoport

NRGreport | 2020.01.23. 09:29

Magyarországi megújuló portfóliójának legnagyobb elemét kezdte el építeni Kabán a MET Csoport: a Kabai Solar Park közel 70 hektáron – 43 megawatt beépített teljesítménnyel – várhatóan már az idén megkezdi kereskedelmi termelését, és több mint 20 ezer háztartást lát majd el energiával. A közel 40 millió eurós beruházást a tulajdonos részben kereskedelmi banki projektfinanszírozás bevonásával valósítja meg.

A MET Csoport tulajdonában lévő MET Kabai Solar Park Kft. beruházása az egykori kabai cukorgyárhoz tartozó, évek óta kihasználatlan gazdasági területen épül meg. A legújabb technológiákat alkalmazó naperőmű várható élettartama legalább 25 év. A Kabai Solar Park a tervek szerint 2020 végén kezdheti meg kereskedelmi üzemét 70 hektáron, ahol összesen több mint 97 ezer napelempanel kap majd helyet.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy alig egy évvel az első naperőművünk üzembehelyezése után elindíthatjuk a következő, az előzőnél több mint kétszer nagyobb kapacitású szolár beruházásunkat. Emellett folyamatosan keressük továbbra is azokat a területeket, amelyek már nem hasznosak egyéb ipari tevékenységhez, így egy energetikai fejlesztés révén kölcsönös értékteremtést biztosíthatnak a feleknek. A kabai terület ezeknek a kritériumoknak tökéletesen megfelel” – mondta Molnár Gábor, a Kabai Solar Park ügyvezetője, a MET Asset Management megújulókért felelős üzletfejlesztési vezetője.

„A fejlődés a legfontosabb célkitűzés minden település számára. Kaba büszkén ad otthont a MET Csoport újabb megújuló beruházásának, amely azonnali stabil bevételi forrás a városunknak és így hozzájárul további fejlesztések megvalósításához is” – emelte ki Szegi Emma, Kaba polgármestere.

Magyarországon a cél nagyságrendileg 100 megawattot meghaladó beépített teljesítményű napelempark létesítése, amelyből a Dunai Solar Park és a Kabai Solar Park összesen már több, mint 60 megawatt kapacitást tesz ki. A MET Csoportnak jelentős ambíciói vannak a megújuló energiatermelés terén a kelet-közép-európai térségben, de emellett – a diverzifikált energiaellátás biztosítása érdekében – a hagyományos eszközöket is értékes befektetési célpontnak tekinti.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.