NRGreport
Menü

A szomszédból hozzuk az áramot, ezért ilyen alacsony a szén-dioxid kibocsátásunk

Elemzés | NRGreport | 2020-01-30 07:19

Sandbag legfrissebb jelentése szerint, 2019-ben az Európai Unió tagországai összesen 33 TWh elektromos áramot importáltak. Az EU határain kívülről érkező energia 38 százalékát Oroszországban, 22 százalékát Ukrajnában, 19 százalékát pedig a Nyugat-Balkánon állították elő. Széntüzelésű erőművekben – derül ki a jelentésből, írja a Qubit.

A Sandbag Intézet szerint a behozott áram EU-n belüli nagy részét Finnország (23%), Litvánia (17%), Görögország (17%) és Magyarország (13%) használta fel. De az adatok szerint ez a fajta „kibocsátás-racionalizálás” összesen 13 EU országot érint.

Tavaly több mint 20 százalékkal csökkent a szénalapú áramtermelés Európában, de 2017 óta hétszeresére nőtt a behozott villamosenergia mennyisége. Magyarország, Szlovákia, Finnország, Portugália, Olaszországé és Görögország ugyan kijelentette, hogy 2030-ig beszünteti a széntüzeléses energia-előállítást, ugyanakkor ezek a tagországok egyre több kapacitást az importból fedeznek.

Bár Magyarországon az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás az egyik legalacsonyabb Európában, ez, az elemzők szerint csak úgy lehetséges, hogy a teljes áramfogyasztás egy részét az Ukrajnából és Szerbiából érkező importáram fedezi – folytatja a Qubit. Az egyik legnagyobb szállító az ukrajnai Burstin erőmű, amely a szakértők szerint egyike a legrosszabb hatásfokon működő, erősen környezetszennyező szénerőműveknek.

A széntüzelésű burstini hőerőmű Ukrajnában

Fotó: Wikpédia

Az ukrán áram olcsó, mivel az ország nem része az európai kibocsátáskereskedelmi rendszernek (Emissions Trading System, ETS). Így az erőművek nem kötelesek fizetni a szén-dioxid-kibocsátási kvóták tonnánkénti 25 eurós árát, amely akár 25 százalékkal is olcsóbbá teszi az áraikat. 

Az EU – folytatja az elemzés - a gyakorlatban ezzel nem megszünteti a szén-dioxid-kibocsátást, hanem exportálja. Mindemellett ráadásul a Balkánon és Törökországban új szénerőműveket is építenek. 

Az importútvonalak sematikus rajza: feketével a már működő, kékkel a tervezett hálózati kapcsolatok

Forrás: Sandbag

A Sandbag számításai alapján tavaly, Európa áramellátása, az import okán, 11 millió tonnával több szén-dioxid-kibocsátással járt, mintha ugyanezt az áramkapciást az EU-n belül állították volna elő. Megjegyzik, hogy az európai kibocsátáscsökkentés értelmi mibenléte abban lenne, ha az EU-s áramimportot is terhelné a szén-dioxid-kibocsátás költsége. Megoldás volna, ha az áramimportőrök is részeivé válnának az ETS-rendszernek, vagy ha az EU-szintű éghajlatvédelmi, más néven karbonvámok (carbon border tax) vonatkoznának az elektromos áramra is. Az áramtermelés környezetterhelési költségeinek érvényesítése csökkenthetné az importot, amely egyébként beleillik a magyar kormány az energia importarányának csökkentését célul kitűző stratégiájába is – fűzi hozzá a Qubit.

NRGreport | Forrás: Qubit.