Rezsi

Így használ észrevétlenül is felesleges energiát az otthonában

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.01.30. 15:09

Írtunk már párszor a lakásban felbukkanó úgynevezett energiavámpírokról, amelyek akkor is használnak energiát, amikor gyanútlanul csak kikapcsoljuk őket. Az alábbi eszközökre érdemes figyelni, mert ezek a legsunyibbak, és képesek annyi áramot elhasználni kikapcsolva is, ami már meglátszódhat a rezsinken is.

A legrosszabb energiavámpír a lakásban, ami még kikapcsolva is rengeteg áramot fogyaszt, mindenképpen a személyi számítógép – a régi eszközök egyébként sem túl energiahatékonyak, az asztali gépek meg aztán pláne nem tartoznak a leginkább környezetbarát elektronikus tárgyak közé. Kikapcsolva akár 50 wattnyi áramot is elhasználhatnak, igaz, ez egy maximális szám, amit olyan modelleken teszteltek, amelyek tényleg nem voltak túl energiahatékonyak, az újabb modellek már ennyire nem szélsőségesek.

Képek forrása: Pexels.com

Az asztali számítógépeket követi a DVD-lejátszó és a különböző audio berendezések, ezek is azért ilyen energiazabálók, mert még régi technológiának számítanak. A listára felkerült még a mikrohullámú sütő és a kávéfőző is, amelyek szintén fogyasztanak áramot akkor is, ha éppen nem használjuk őket.

Az ilyen energiavámpír készülékek a szén-dioxid kibocsátás nagyjából egyszázadáért felelősek, ami elég jelentős, ha belegondolunk, hogy milyen észrevétlenül történik mindez. Az, hogy a rezsiszámlán is meglátszik a változás, azért lehetséges, mert az ilyen eszközök akár a háztartás energiafogyasztásának 15 százalékát is adhatják – kikapcsolva.

De mit lehet tenni az ilyen vámpírkészülékekkel, ha nem akarjuk őket minden egyes használat után kihúzni? A legegyszerűbb megoldás talán tényleg az, ha olyan konnektorba dugható elosztót vásárol, amelyen van ki- és bekapcsoló gomb, ezekkel ugyanis egyetlen mozdulattal kilőheti az áramot a készülékek elől.

Ha lecserélné valamelyik készülékét, akkor figyeljen arra, hogy energiahatékony változatot vegyen – lehet, hogy egy kicsit drágább lesz, de hosszú távon mindenképpen visszajön majd az a pénz, amit ráköltött. Ezek ugyanis már ritkábban fogyasztanak kikapcsolva annyi áramot, mint a régebbi modellek.

A legegyszerűbb megoldás azonban tényleg az, ha egy kattintással több ilyen eszköznek is megvonhatja az energiaellátását – a mikrónak például semmi baja nem lesz tőle, de még a számítógép sem fog lassabban bekapcsolni, ha éjszaka nem zabálja az áramot. A legtöbb energiavámpír készülék olyan, aminek nem árt, ha éjszakára teljesen áramtalanítja őket – azok, amelyek ettől tönkremennek, esetleg újraindulnak, már nem energiavámpír eszközök, csak egyszerűen több áramot fogyasztanak.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.