NRGreport
Menü

Nem takarékoskodott a magyar

Rezsi | NRGreport | 2020-02-04 14:17

Az előző gázévben az enyhe időjárás ellenére a korábbi évek átlagának megfelelő mennyiségű gáz fogyott; a hőmérséklet-ingadozások kiszűrésével egyértelműen nőtt a kereslet, a lakossági fogyasztás emelkedése pedig azt mutatja, hogy a jelenlegi árszint kevéssé ösztönöz a gázfelhasználásban a takarékoskodásra, és a mai ösztönzők nem elégségesek az energiahatékonysági beruházásokra - közölte hétfőn az MTI-vel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A 2018 őszétől 2019 őszéig tartó időszak adataiból kitűnik, hogy a hazai termelés a belföldi felhasználás 15 százalékát fedezte. A kedvező piaci árak mellett nőtt a gázimport, amihez az alacsonyabb termelés mellett a tárolói készletezés megemelkedése járult hozzá. A tárolók bővebb feltöltését a térség más országaihoz hasonlóan az orosz-ukrán gázvita indokolta

Az MEKH közleménye meghatározónak nevezi a cseppfolyósított földgáz (LNG) kereskedelmét is. A kínálat bőséges volt, a kedvező árak mellett a tárolói töltöttség 97 százalékot ért el Európában.

A MEKH a belföldi fogyasztásra utalva kedvezőnek nevezi az ipari és erőművi felhasználás növekedését. A lakossági fogyasztás bővülése ugyanakkor szerintük azt jelzi, hogy nem elég ösztönzőek a lakossági energetikai beruházások modernizálására tett állami erőfeszítések.

Import- és exportforgalom az elmúlt gázévekben

Forrás: MEKH

A MEKH összesítése szerint a vizsgált időszakban 108 terawattóra (TWh) gáz fogyott Magyarországon. A felhasználás egy ével korábban 106 terrawattórát, két évvel korábban 111 terrawattórát tett ki, a belföldi fogyasztás tehát tavaly nem változott jelentősen. A teljes felhasználás harmadát teszi ki a lakossági igény, amely a reáljövedelmek emelkedése, és a gáz árának más fűtési megoldásokhoz viszonyított jelentős csökkenése miatt nőhet. A jelenlegi árszint tehát kevéssé ösztönöz a földgázzal való takarékoskodásra - olvasható a MEKH elemzésében.

Havi hőmérséklet-korrigált felhasználás gázévenként

Forrás: MEKH

NRGreport | Forrás: MEKH