Rezsi

Így használja a leghatékonyabban a központi fűtést

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.02.06. 07:11

Minden fűtési típus más, ami azt jelenti, hogy mindegyiket máshogy kell a legideálisabban használni. Magyarországon a legtöbb újépítésű társasházban például központi fűtéssel dolgoznak, ami más beállításokat és más trükköket követel, mint, tegyük fel, egy konvektoros fűtési megoldás. Ha központi fűtéses lakásban él, akkor az alábbi tippeket érdemes megfogadnia.

A hagyományos radiátorok felmelegített vízzel működnek, ami végigfolyik az eszközön, és ezzel felmelegíti a fémet is, amiből maga a radiátor áll. A központi fűtéses rendszer lehet társasházé, de lehet egy saját házban is, bojlerrel irányítva. A megoldás az egyik legbiztonságosabb mind közül, hiszen nincs gáz, nincs szén-monoxid-veszély, viszont kifejezetten nem hatékony, ezért érdemes vele trükközni, ha nem szeretne feleslegesen fizetni.

Ügyesen állítsa be a bojlerét!

Ha a cirkórendszert egy bojler működteti, ahogyan azt a legtöbb központi fűtéses házban szokás, akkor ezen lehet beállítani, hogy mennyire meleg vizet folyasson át a rendszer a radiátorokon. A titok egész egyszerűen az, hogy arra a hőmérsékletre állítsa be az eszközt, amin már éppen nem fázik, magasabbra ugyanis nem érdemes, mert nagyot tud dobni a fűtésszámlán.

Használja a termosztátot!

Míg a bojler azt adja meg, hogy milyen hőmérsékletűre fűti a rendszer a vizet, ami aztán felmelegíti a radiátorokat, a termosztát a szoba hőmérsékletét kontrollálja, és beindítja a bojlert, ha egy kívánt hőfok alá süllyed a levegő. Nem kell nagy logika ahhoz, hogy tudjuk, minél alacsonyabbra állítjuk be a termosztátot, az annál kevesebbet fogja bekapcsolni a bojlert, és kevesebb energia megy majd el a fűtésre. Az ideális hőmérséklet a nappaliban 21 Celsius-fok körül van, azokban a helyiségekben pedig, ahol ritkábban jár (például a hálószobában), elég a 19 Celsius-fok is.

Ellenőrizze le a szigetelést!

Ez nemcsak a központi fűtésnél, hanem minden más fűtési módszernél is alapvető követelmény: a ház legyen megfelelően szigetelve, különben még a leghatékonyabb rendszer sem tudja majd olcsón, felesleges fizetések nélkül megoldani a helyiségek felmelegítését. A szigetelésre érdemes költeni, mert ugyan kiadás, de nagyon hamar megtérül mind a fűtési, mind a hűtési szezonban.

Ne takarja le a radiátorokat!

Egy hosszú függöny például képes annyi hőt elnyelni a lakástól, amennyi már megérződik, és rosszabb a helyzet a radiátor előtt álló bútorokkal. Figyeljen arra, hogy – ha már az eszköz a falhoz van rögzítve, és arról az oldalról nyeli el a hőt -, a radiátor előtt ne legyen semmi, ami megakadályozhatná a hő leghatékonyabb áramlását.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.