Innováció

Esőcseppből áramot

NRGreport | 2020.02.10. 09:14

A nature.com pár napja megjelent cikke szerint a City University of Hong Kong (CityU) kutatói olyan csepp-alapú áram termelő generátort fejlesztettek ki, amely képes egy hulló vízcseppből annyi feszültséget elállítani, amennyi 100 LED-égőt is képes táplálni – írja a Qubit, a nature.com alapján.

Az áramfejlesztő hatásfoka egyelőre alacsony, de már nagyjából ezerszerese az eddigi kísérleti eredményeknek. A végcél a folyamatos áramellátás elérése lenne. Tehát ha sikerülne javítani a hatásfokon, akkor az esővíz hasznosítása lehetne a következő mérföldkő a megújuló energiaforrások jövőbe vezető útján.

A kísérleti generátor, amint érintkezik a vízcseppel, azonnal energiát állít elő belőle. Egyetlen 100 mikroliteres (egy mikroliter a liter egymilliomod része) vízcsepp 15 centiméteres magasságból hullva akár több mint 140 volt feszültséget is képes előállítani, és ezzel – érzékeltetésül – 100 kisebb LED-lámpát is táplálni lehet – állítja  Wang Zuanka, az hong kong-i egyetem professzora.

A generátor azonnali teljesítménysűrűsége az 50,1 watt/négyzetmétert is eléri, és a kutatók szerint ezek az újgenerációs átalakítók ezerszer többet tudnak, mint a korábbiak.

Képek forrása: Pixabay

A mélyebb mérnöki háttérért áhítozóknak segítségül: a szerkezetben egy alumínium elektródát és egy politetrafluoroetilén (vagy PTFE) réteggel bevont indium-ón-oxid elektródát helyeztek el, és amikor az utóbbi felületét csepp éri, a két elektróda között „hidat képezve” zárt áramkör jön létre – folytatja a Qubit. Ezzel a technológiával akár a folyamatos esőzés is munkába fogható.

Wang és kutató társai bíznak abban, hogy a nem túl távoli jövőben a hétköznapi gyakorlatban is hasznosíthatjuk a cseppenergiát (ahol folyékony és szilárd test találkozik), így például a hajótesteken, az esernyőkön, háztetőkön, vagy akár folyadék tároló palackokban is el lehetne helyezni energia előállítására képes berendezéseket. (Félő, hogy már csak egy kis lépésre vagyunk a világot elárasztó led-villogós esernyőktől – a szerk).

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.