Fenntarthatóság

Pontosan hogyan károsítják a műanyagzacskók a környezetet?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.02.11. 06:32

Mindenki tudja, hogy a műanyagból készült zacskók használata nem éppen környezetbarát, nem véletlen, hogy lassan a fejlettebb országokban mindenhol betiltják, vagy nagyon megdrágítják a használatukat. De pontosan mi a baj azzal, ha a bolygót ellepik az ilyen zacskók? Milyen károkat okoznak a környezetben? Csak az a baj, hogy nagyon hosszú időre van szükségük a lebomláshoz? Mutatunk néhány okot, amiért kétszer is gondolja át, hogy zacskóba pakol-e a boltban legközelebb.

Amit mindenki ismer: a műanyagzacskók nagyon lassan bomlanak le

Megközelítőleg 500 évre van szüksége egy műanyagból készült, még nagyon vékony zacskónak is ahhoz, hogy lebomoljon a hagyományos hulladéklerakókban. Csakhogy még 500 év múlva sem szabadulunk meg tőle, ugyanis nem bomlik le teljes mértékben, sokkal inkább kisebb darabokra esik, mikroműanyag lesz belőle, ami további szennyeződéseket okoz. Ha megvásárol egy műanyagzacskót, akkor hosszú évszázadokig terheli vele a környezetet – érdemes belegondolni, hogy már egyetlen egy ilyen zacskó mit művel a bolygóval.

Kép forrása: Pixabay

Halálos a vadvilág számára

Nem csak azokat a teknősöket kell sajnálni, akik szívószállal az orrukban szenvednek: a műanyagzacskók is legalább ennyire károsak a vadvilágra. Az óceánokban is ugyanúgy problémát jelentenek a zacskók is, a teknősök, halak, nagyobb tengeri emlősök is belegabalyodhatnak, emiatt nem tudnak enni, sem úszni, nagyobb valószínűséggel lesznek ragadozók prédái. Az olyan óriások, mint amilyen például a bálna is, benyelhetik a zacskókat, és ha elég gyűlik össze a gyomrukban, képtelenek lesznek megemészteni a táplálékukat, és elpusztulnak. Ugyanez a helyzet a szárazföldi állatoknál is: teheneknél például kimutattak már nagyobb mennyiségű műanyagot az emésztőrendszerben, és madaraknál is találtak hasonló problémákat.

Mérgezi a talajt és a talajvizet

A műanyagzacskó ugyan nem bomlik le teljesen, de a folyamat közben különböző mérgező anyagokat enged ki magából, ami belekerülhet a talajba, és így a talajvízbe is. Ez nemcsak az állatvilág számára jelenthet problémát, hanem számunkra is, hiszen a fertőtlenítő rendszerek jellemzően csak a baktériumokat, vírusokat, gombákat, és hasonló, szerves élőlényeket szűrik ki, a műanyag bomlástermékeit viszont nem. Egyelőre nem tudni arról, hogy bárhol is kritikus lenne a helyzet, de valószínűleg ez is csak idő kérdése, ahogy egyre több műanyag kerül a természetbe.

Nagyon nehéz megállapítani, hogy mennyi zacskót használunk pontosan, és mennyi kerül hulladék közé, de szakértők szerint 500 millió környékén lehetnek a számok. Mindennek csak nagyon kis részét gyűjtik szelektíven (az Egyesült Államokban nagyjából a zacskók 1 százalékát), és bár általában egy műanyag zacskót többször használunk, a nagy részük mégis csak egy használat után kerül a kukába. A legnagyobb probléma mégis az élettartamukkal és a lebomlási folyamatukkal van. Ezért érdemes inkább vászontáskával járni vásárolni – egy kis odafigyelés nagyon sokat segíthet a környezeten.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.