Fenntarthatóság

Komoly környezeti következménye van a sok netezésnek

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.02.12. 12:19

Azt már mindenki tudja, hogy az internet, az adattárolás és az adatátvitel is szénlábnyommal jár, méghozzá nem is kicsivel. Egy friss kutatás azonban most kimutatta, hogy az adatközpontok hamarosan az emberiség energiahasználatának 8 százalékáért lesznek felelősek. Ez óriási arány, és nem úgy tűnik, mintha a tendencia lassulna.

Képek forrása: Pixabay

Jelenleg az óriási adatközpontok nagyjából az emberiség összes energiahasználatának 2 százalékát fedik le. A Bloomberg cikke szerint azonban 2030-ra ez az arány várhatóan már 8 százalék lesz, ami óriási ugrás ilyen rövid idő alatt, ráadásul maga a szám sem túl megnyugtató.

Ennél is nagyobb probléma, hogy az adatközpontokban jelen lévő adatok mindössze 6 százalékát használjuk, ami azt jelenti, hogy az összes adat 94 százaléka gyakorlatilag elektronikus szemét, ami csak a helyet foglalja, és az energiát zabálja. Minden összekötött eszköz problémát jelent, és minden egyes adat, legyen az akár egy ártatlan kép is a kutyánkról, leterheli ezeket az adatparkokat, és még több károsanyag-kibocsátást generál.

Persze azt is érdemes megjegyezni, hogy az adatközpontok nagy része már dolgozik azon, hogy egyre zöldebb legyen, egy kisebb részük pedig már el is érte a karbonsemlegességet, és van, amelyik arra készül, hogy karbonnegatívvá váljon. Ez azonban a cikk szerint még mindig édeskevés: az adatéhség folyamatosan nő, és nem lehet lépést tartani a környezeti törekvések terén azzal, ami az adatfogyasztás és -generálás területén folyik.

Egy tévén megnézni egy 90 perces videót összesen 750 gramm szén-dioxidot generál, ugyanez telefonon 380 grammot. Egy Twitterre kiírt üzenet 0,02 gramm szén-dioxid légkörbe kerüléséért felelős, ami nem tűnhet annyira soknak, de nagyon hamar összejön belőle ijesztő mennyiség, tekintve, mennyire népszerű a közösségi oldal.

A helyzet pedig egyre rosszabb lesz, ahogy most már mindenből okoseszközt gyártanak: ugyanúgy adatközpontba generál adatokat az okos elektromos fogkefe, az okos villanykörte, és gyakorlatilag minden, aminek adatgyűjtésre van szüksége az optimális működéshez. Megoldás egyelőre, úgy tűnik, nincs a problémára, a technológiai fejlődés ugyanis annyira felgyorsítja a változást, hogy az adatparkok nem fogják tudni utolérni – a világ adatéhsége egyre inkább növekszik, ezeket az adatokat pedig valahol tárolni is kell, méghozzá egyre nagyobb területen. Ezért érdemes meggondolni, mennyire fontos az életünkbe az az okos fogkefe.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.