Rezsi

Albérletben él? Ezekkel a tippekkel lehet nagy beruházások nélkül is energiahatékony

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.02.24. 08:42

Ha valaki a saját házát vagy lakását szeretné kicsit energiahatékonyabbá tenni, könnyű dolga van, hiszen a saját tulajdonára költi a pénzét, ami biztosan meg is térül belátható időn belül. Az, aki bérel, sokkal nehezebb helyzetben van, és más módszerekkel kell tennie azért, hogy kicsit lejjebb tornázza a rezsit, és energiahatékonyabbá tegye az otthonát. Az alábbi tippek azonban segíthetnek ebben.

Cserélje le a villanykörtéket!

Ez az egyik legegyszerűbb, legkevesebb anyagi befektetéssel járó, mégis leghatékonyabb változtatás, amit tenni tud egy albérletben: az összes világítótesten cserélje ki a villanykörtéket energiahatékony, hosszú életű LED-izzókra. Az ilyen izzók ugyanis 25-80 százalékkal kevesebb elektromosságot fogyasztanak, ráadásul kevesebb hőt is termelnek, ami például a nyári hónapokban nagyon hasznos lehet a lakás hűtése szempontjából. Ráadásul az ilyen energiahatékony izzók akár 25-ször hosszabb ideig is világíthatnak, mint a hagyományos villanykörték.

Használjon okos termosztátot!

Ahol a főbérlő engedi, ott vásároljon és kössön be okos termosztátot, ami segít megfelelő hőmérsékleten tartani a lakást, és az energiahasználatot is szabályozza. A programozható termosztátok tudják, hogy mikor kapcsoljon be a fűtés, meddig menjen, mikor induljon a hűtés, és hogyan a leghatékonyabb a lakás megadott hőmérsékleten tartása. Ez sem nagy beruházás, de rengeteget javíthat az energiahasználati szokásokon.

Képek forrása: Pixabay

Változtassa meg a saját szokásait!

Lehet, hogy banálisnak tűnik, de azzal is rengeteget spórolhat a rezsin, ha a mindennapi szokásain változtat, ehhez pedig nincs szüksége semmilyen lakással kapcsolatos beruházásra sem. Ha kimegy egy helyiségből, kapcsolja le a villanyt, télen ne fűtsön be annyira, hogy pólóban is tudjon a lakásban megmaradni, nyáron pedig hűtse okosan a lakás helyiségeit! Ha nem használja az elektromos eszközeit, kapcsolja ki őket, és ügyeljen arra, hogy minél kevesebb vámpírberendezés legyen az otthonában.

Használjon sötétítő függönyt!

A sötétítő függöny télen és nyáron is az energiahatékonyságra törekvő bérlő legjobb barátja lehet: fillérekből lehet olyat vásárolni, ami tényleg minőségi, nem engedi át a fényt, és vastag az anyaga. Ez azért fontos, mert a sötétítő télen fűt, hiszen nem engedi ki a meleget a lakásból, nyáron pedig hűt, mivel nem engedi be a napfényt a helyiségekbe. Ez az egyik legkönnyebben beszerezhető lakáskiegészítő, ami segíthet spórolni egy kicsit a rezsin.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.