NRGreport
Menü

Mi a baj a fatüzelésű kályhákkal, és le kéne róluk szokni?

Rezsi | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020-02-25 13:27

A fatüzelés elméletileg környezetbarát megoldás, legalább is zöldebbnek szokták emlegetni, mint a szénnel vagy a gázzal történő energiatermelést. De valójában az sem tesz túl jót sem a környezetének, sem az egészségének, aki fatüzelésű kályhával fűt, az így keletkező melléktermékek pedig károsak lehetnek, ha rosszul csináljuk az egészet. Ha viszont tudjuk, hogy fűtsünk, akkor tökéletesen szénsemleges tüzelési módot választhatunk vele.

Képek forrása: Pixabay

Az ember általában azt gondolja, hogy a fával való fűtés környezettudatos – csakhogy ez nem mindig van így, főleg akkor nem, ha nem tudjuk, hogy mit égethetünk abban a bizonyos kályhában, és hogyan. A fatüzelés nagyon jó megoldás lehet akkor, ha nem tudatlanul vágunk bele, és tisztában vagyunk a hogyannal és a miérttel.

A fatüzelés magában nem lenne problémás, mivel a fában nincs mérgező kémiai melléktermék, és a hamutartalma is kifejezetten alacsony. Az, hogy fűtési szezonban, főleg vidéken miért ömlik a fekete füst a kéményekből akkor is, ha odabenn fával fűtenek, az a hibás tüzelési szokásokon, az elavult tüzelőberendezéseken és végül a nem megfelelő tüzelőanyagon múlik, pedig egy kis odafigyeléssel sokat lehetne javítani a helyzeten.

Magyarországon a leggyakrabban tűzifaként használt fafajok a cser, a különböző tölgyek, a bükk és az akác. Fűtőértékük fafajtánként eltérő. Mindegyikben viszonylag alacsony a tüzelés során mérgezővé válható kémiai anyagok mennyisége, viszont gyakran nedvesen adják el őket tüzelőnek, ami bizony ront a fűtőértékén. A tiszta fával történő fűtés azonban még mindig nem annyira káros, mint amilyennek tűnhet, viszont fontos, hogy ne a hagyományos, alulról felfelé égő máglyát használjuk, hanem a felsőégésű fektetett, vagy a felsőégésű állított begyújtást válasszuk. Így kevesebb hamu jut a levegőbe.

Ezen felül érdemes azt is tudni, hogy sem a cserépkályha, sem a kandalló nem szemétégető. Magyarországon arányaiban az egyik leginkább környezetszennyező tevékenység a hulladékégetés, méghozzá lakossági szinten is. Sőt, már akkor is problémák adódhatnak, ha papírt égetünk a kályhában, pedig a legtöbben ezt ártalmatlannak gondolják. Fontos, hogy papírt csak a begyújtáshoz szabad használni, tüzelni pedig kizárólag fával lehet – nem érdemes elégetni a háztartási hulladékot akkor sem, ha úgy gondoljuk, hogy éppen nem szennyezi a környezetet. A rengeteg színezőanyag, ragasztó és a belekevert más anyagok károsak lehetnek mind a természetre, mind az egészségre.

Ha azonban ezeket az alapvető szabályokat betartjuk, és nem régi, hibás tüzelőberendezéssel fűtünk, akkor szénsemleges fűtési módszer lehet a fából is: ennek az az oka, hogy ugyan szén-dioxidot enged a környezetbe, amikor elégetjük, viszont az élettartama során a fa rengeteg szén-dioxidot nyel el, így gyakorlatilag csak azt engedjük vissza a tüzeléssel, amit a fa egyébként is magába foglalt.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Thegreenage.co.uk; Lgd-kalyha.hu