NRGreport
Menü

Drágul az áram Szerbiában

Rezsi | NRGreport | 2020-02-27 13:09

Az áram árát Szerbiában előbb-utóbb emelni kell, mert a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatása miatt rendkívüli módon megdrágult a szénerőművekből nyert energia - állítja Janez Kopac, az Energetikai Közösség igazgatója.

"Az áram ára többnyire politikailag kényes kérdés. De a jelenlegi ár, amit a háztartások fizetnek, a legkevésbé sem tükrözi az előállítás tényleges költségeit és hosszú távon minden bizonnyal kénytelenek leszünk módosítani" – fejezte ki Kopac, aki szerint a áremelés során a szociálisan veszélyeztetett helyzetben lévő fogyasztók védelmére is oda kell figyelni – írja a napi.hu.

„Az unió következő hétéves költségvetésének tervezete jelentős összeget fog elkülöníteni az Igazságos Tranzíciós Alapba – állítja Kopac -  amelyből a bányászrégiók átalakítását támogatnák. Ilyen alapot kellene minél előbb létrehozni Szerbiában is, mert itt is megtörténik ez az átalakítás, és ezt persze valakinek meg kell fizetnie. Ha létezne egy ilyen országos alap, az jó indok lenne, hogy erre a célra további eszközöket kérjünk az EU-tól". Az elektromos áram egyébként már decemberben megdrágult 3.9 százalékkal.

NRGreport | Forrás: Napi.hu