NRGreport
Menü

2100-ra eltűnhet a homokos tengerpartok fele

Fenntarthatóság | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020-03-05 05:49

Rossz hírünk van a homokos tengerpartok kedvelőinek: egy friss kutatás szerint, ha a globális felmelegedés ilyen ütemben folytatódik, az extrém időjárási jelenségek hatására a bolygó homokos tengerpartjainak fele teljesen eltűnhet. A homokutánpótlás a tengerekből és óceánokból ugyanis képtelen lesz visszahozni azt, amit ezek az időjárási jelenségek hirtelen elhordanak.

2016-ban komoly, viharos szelek szinte kimosták a homokot Sidney partjairól, ezzel komolyan veszélyeztetve a parti infrastruktúrát és az itt élők otthonait. A homok ugyan viszonylag hamar visszapótlódott, hála az óceán természetes hullámzásának, ez nem lesz mindig így – később akár évek, sőt, évtizedek is eltelhetnek, mire egy ilyen esemény után újra lesz elég homok a partokon.

A Nature Climate Change tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint, ha a klímaváltozás így folytatódik, 2100-ra a Föld homokos partszakaszainak fele eltűnhet, vagyis az extrém időjárási események olyan gyorsan moshatják ki a homokot a partokról, hogy az képtelen lesz visszapótlódni természetes módszerekkel. Ez komoly problémát jelenthet a parti infrastruktúrának és a part közelében élők számára is. Ausztráliában például 12 ezer kilométernyi homokos partszakasz van veszélyben, és csak azon múlik a fennmaradásuk, hogy sikerül-e mérsékelnünk a klímaváltozás hatásait. Ez az első olyan kutatás, amely a homokos tengerpartok helyzetét vizsgálja globálisan.

Képek forrása: Pexels.com

A klímaváltozás ugyanis, mint tudjuk, egyre gyakoribb és több extrém időjárási eseménnyel jár majd. Az időjáráson kívül pedig ott van még a tengerszint-emelkedés, amely – már nem is olyan – lassan kimossa a homokos partszakaszokat a helyükről. Kutatók kimutatták, hogy 1993 óta drámaian felgyorsult a tengerszint emelkedése, és ez a folyamat csak folytatódik az üvegházhatású gázok folyamatos kibocsátásával. A gyorsulás, ha nem teszünk semmit, a 21. században is folytatódni fog, ami már olyan visszafordíthatatlan folyamatokat eredményezhet, amelyek ellen nagyon nehéz lesz védekezni.

A kutatásban kiszámolt partszakaszok eltűnésének nagy részéért a tengerszint-emelkedés lesz a felelős, a pusztulás üteme pedig egyre csak gyorsulni fog a 21. század végéhez közeledve. A kutatók egyébként a legrosszabb eshetőséget vették figyelembe: azt, ha az iparosodás előtti állapotokhoz képest 4 Celsius-fokkal fog növekedni az átlaghőmérséklet, vagyis a párizsi klímaegyezmény csúnyán bebukik, és nem tudjuk tartani a minimális 2 Celsius-fokos emelkedést. A szakértők úgy számoltak, hogy a tengerszint emelkedését nem gátolja semmilyen fal vagy gát.

Ha sikerül a melegedést 2,5 Celsius-fok környékén megtartani, akkor az előre pusztulásra ítélt partok mindössze egyharmada esik majd áldozatául a tengerszint-emelkedésnek.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Theconversation.com