Trading

Az árháború elindult az oroszok ellen

NRGreport | 2020.03.10. 08:17

Miután a múlt héten nem sikerült Bécsben egyezségre jutni Moszkvával, a szaúdiak árháborút indítottak az oroszok ellen. Így jelenleg az olajpiacot egyszerre éri a koronavírus okozta drasztikusan visszaeső kereslet, és egy hatalmas kínálati ütés is. Mindezek következtében a Goldman 30 dolláros olajárat vár a következő negyedévekben, mely akár 20 dollárra is lenézhet. – írja a Portfolio.

Szaúd-Arábia 20 éve nem látott mértékben vágta vissza a kőolaj árát, mellyel lényegében támadást indított az oroszok piaci részesedése ellen.

A lépéssel teljesen megváltoztak az olajpiac kilátásai, ugyanis Szaúd-Arábia és az OPEC+ eddig az árak stabilantartása érdekében hajlandóak voltak piaci részesedés csökkenést elszenvedni, mostantól azonban mindenki annyi olajat termel, amennyit akar. Ezzel ismét az alacsony kitermelési költséggel rendelkezők kerülhetnek előnybe, mint például Szaúd-Arábia és a drágábban termelők, mint Oroszország pedig kiszorulhat a piacról. Ráadásul az alacsonyabb olajárak még egy negatív spirált is beindíthatnak, ugyanis az olajexportáló országoknak radikálisan csökkenhet a gazdasági növekedése, mely újabb keresletvisszaesését indukál.

Történt, hogy a múlt hét pénteki bécsi OPEC+ ülésen Alexander Novak, orosz energiaminiszter csak a jelenleg érvényben levő termelésvisszafogás időbeli meghosszabbításáról volt hajlandó tárgyalni, további vágásokról nem. Novak továbbra is azt hangoztatta, amit már korábban is, hogy még túl korai a koronavírus olajpiacra gyakorolt hatásait megállapítani, ezért Oroszország nem tartja indokoltnak a kínálati oldal további szűkítését.

Az már korábban jól látszott, hogy az érvényben levő 2,1 millió hordós kitermeléscsökkentés nem tudta megállítani az olajárak zuhanását, mely már több mint 30 százalékot esett eddig idén, ehhez jött még hétfő hajnali óriási zuhanás mellyel már összesen 50 százalékos esést szenvedett el 2020-ban.

A jelenleginél nagyobb esésre az Öbölháború idején volt utoljára példa. Az olajár egyébként már többször megszenvedte, amikor Szaúd-Arábia háborút indított a versenytársak kiszorítására, a WTI árfolyama 1985 vége és 1986 márciusa között 66 százalékkal került lejjebb, mikor az USA piacról való kiszorítása volt a fókuszban, valamint 10 dollár alatt is járt a fekete arany jegyzése, amikor Venezuelával kerültek összetűzésbe az arabok, az 1990-es évek végén – emlékeztet a Portfolio.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Címkék
#Brent   #koronavírus   #olajár   #OPEC+   #Szaúd-Arábia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.