NRGreport
Menü

Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács az alapkamat tartásáról februárban

Szabályozás | NRGreport | 2020-03-12 10:09

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek februárban arról, hogy 0,9 százalék maradjon az alapkamat, és mínusz 0,05 százalék az egynapos jegybanki betéti kamat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a február 25-i kamatdöntő ülésről szerdán kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

A tanácstagok a jegyzőkönyv szerint kiemelték, hogy a januári fogyasztóiár-index meghaladta a decemberi Inflációs jelentés előrejelzését. Úgy vélik, bár az infláció átmenetileg kilépett a toleranciasávból, 2020 első negyedévének végére visszatér a sávon belülre, és az előrejelzési horizont második felében a 3 százalékos inflációs célon stabilizálódik.

A tanácstagok szerint ugyanakkor kiemelt figyelmet érdemel, hogy az elmúlt időszak gyorsan változó fejleményei milyen hatással lehetnek az inflációs kilátásokra és az azt övező kockázatokra. Egyetértettek abban, hogy a koronavírus lehetséges hatásainak nyomon követése a következő időszakban nagy jelentőséggel bír.

Hangsúlyozták, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, ezért amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, a monetáris tanács kész minden rendelkezésre álló eszközt alkalmazni.

NRGreport | Forrás: MTI