Fenntarthatóság

Minden esetben jó megoldás a zöld csomagolás?

NRGreport | 2020.03.20. 07:13

Noha a zöld csomagolások mind az előállítási technológiát, mind a felhasznált alapanyagokat illetően a környezetterhelés csökkentésére törekszenek, és az alkalmazott módszerek jelentős része valóban előrelépést mutat, néhány esetben mégis problémát jelenthetnek a környezetre nézve.

Lebontható csomagolástechnikai adalékanyagok

Mivel a lebontható adalékanyagokat nem érintette átfogó vizsgálat, ezért még nem tudjuk, hogy mekkora kockázatot jelentenek a környezetre és az emberi egészségre. Ezenkívül, bár bizonyos anyagok elősegíthetik a lebomlást, a műanyagok egyes részei még évszázadok után is hulladéklerakókban maradhatnak. Ezek az adalékanyagok ráadásul akár károsak is lehetnek magukra az újrahasznosítási folyamatokra, mivel akár negatívan is befolyásolhatják más műanyagok lebomlási folyamatait.

Újrahasznosítás

Néhány esetben az újrahasznosítás költségei nem térülnek meg, például amikor az újrahasznosítást végző társaságok nem tudják termékeiket nyereséges áron újból értékesíteni. Ilyenkor külön díjat számítanak fel a különbség pótlására. Néhány amerikai város megkezdte az újrahasznosítható termékek égetőművek számára történő eladását, amelyek az égetésből származó energiát a városok villamos hálózatának energiaigényének fedezésére használják. A megnövekedett légszennyezés és szén-dioxid-kibocsátás miatt ez a megoldás azonban messze nem tökéletes.

A keresztszennyezésre vonatkozó korlátozások is csökkentik az anyagok újrahasznosításának lehetőségét is. Még mielőtt Kína felhagyott az amerikai újrahasznosításra szánt termékek befogadásával, az amerikai műanyagok 91%-a hulladéklerakókba került a szennyeződés miatt. Sajnos még abban az esetben is nagy az esélye annak, hogy a műanyag valamilyen formában szennyezni fogja a környezetét, ha a fogyasztók a használt termékeket újrahasznosítás céljából a megfelelő kukákba dobják.

Komposztálható anyagok

Számos étterem használ növényszálas elviteles dobozokat és poharakat, melyek használatakor igazán környezettudatosnak érezhetjük magunkat, azonban az ezekben a termékekben használt vegyi anyagok számos kérdést vetnek fel. A fluortartalmú vegyületek, amelyek ezeket a növényszálas csomagolásokat elég stabillá teszik az élelmiszeripari felhasználáshoz, „örökké vegyi anyagok”, vagyis nem bomlanak le – szennyező anyagként sokáig fennmaradnak, még azután is, hogy a már említett stabilizáló szálak szétestek. Azt sem tudjuk biztosan, hogy ezek a viszonylag új vegyi anyagok milyen hatással lehetnek az emberi egészségre, ha ételeink közelében használjuk őket.

A komposztálható anyagoknak néha megkérdőjelezhető eredete is van. Néhány pálmafonalas csomagolás előállítását például a malajziai esőerdők irtásával társították.

Bár ezek a kételyek nem jelentik azt, hogy fel kellene adnunk az újrafeldolgozásért tett erőfeszítéseinket vagy abba kellene hagynunk az alternatív csomagolóanyagok kifejlesztését, hanem arra utalnak, hogy a már használt anyagok újrahasznosítása továbbra is kulcsfontosságú szerepet játszik az élőbolygó erőforrásainak megőrzéséhez és a fenntartható jövő biztosításához.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.