NRGreport
Menü

Több mint ezer évig marad a LEGO az óceán mélyén

Fenntarthatóság | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020-03-30 11:03

Kutatók szerint megközelítőleg 1300 évig is megmaradhat egy LEGO kocka az óceán mélyén, ha oda kerül – derült ki egy új tanulmányból. Ez elég ijesztő szám, ha belegondolunk, hogy az első kocka megalkotása óta 440 milliárd darab hagyta már el a gyárakat, amelyek közül biztosan volt bőven olyan is, amely a kommunális hulladékból a tengerekbe jutott.

Képek forrása: Pixabay

A dán LEGO vállalat 1949-ben nyitotta meg kapuit, ekkor kezdték el gyártani azokat a műanyag építőelemeket, amelyek rengeteg gyereknek (és sok felnőttnek is) édesítik meg a mindennapjaikat a mai napig. A LEGO egy igazi örökzöld játék, ugyanúgy játszottak vele 50 évvel ezelőtt, mint most, talán csak a kínálat nőtt az évtizedek alatt. Csakhogy nemcsak játékként élvezhetjük sokáig a LEGO kockákat – kiderült, hogy az óceán mélyén is nagyon sokáig megmaradnak, ha akarjuk, ha nem.

Majdnem 30 évvel ezelőtt egy LEGO-darabkákat szállító teherhajóról leesett egy konténer, ami építőelemekkel volt teli – a mai napig mos LEGO-kat a partra a víz Délnyugat-Angliában. A Plymouth-i Egyetem kutatói pontosan ilyen kockákat vizsgáltak meg ahhoz, hogy meg tudják állapítani, vajon meddig maradhatnak meg a darabkák az óceán mélyén.

A szakértők 50 olyan LEGO-t vizsgáltak meg, amelyeket partra mosott a víz, és amelyek mindegyike akrilnitril-butadién-sztirolból (ABS) készült. Ez egy gyakori polimer, sok LEGO-t gyártottak belőle. Bár a műanyagról az hírlik, hogy soha nem bomlik le, azért – ahogy a kutatók az Environmental Pollution tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban meg is említik – bizonyos mértékű foto-oxidációs bomláson átmegy, és a természeti elemek okozta stressz is kisebb darabjaira bonthatja.

A szakértők mindegyik kockát lemosták, megmérték, a súlyukat is feljegyezték, és megbizonyosodtak arról is, hogy valóban ebből a 30 évvel ezelőtti balesetből származnak-e. Aztán összevetették őket a frissen gyártott, ugyanígy ABS-ből készült LEGO-kkal, és kiszámolták, hogy az elhasználódás alapján mennyi időre lesz szüksége egy ilyen kockának ahhoz, hogy a felismerhetetlenségig szétomoljon és szinte megsemmisüljön.

Kiderült, hogy a 100-1300 éves intervallumon belül bárhol mozoghat ez az idő, minden attól függ, hogy mennyi környezeti stressz éri. Megfigyelték, hogy azok a kockák, amelyek sérültek, gyorsabban bomlottak, mint azok, amelyek nagyjából sérülés nélkül maradtak.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a LEGO is dolgozik már környezettudatosabb kockák létrehozásán, így a jövőben lehet, hogy nem is kell majd műanyagból készült építőelemeket vásárolnunk, ha legózni szeretnénk.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Iflscience.com; Sciencedirect.com