Trading

Ekkora kárt okoz a járvány a magyar autógyártásnak

NRGreport | 2020.04.02. 04:11

A gyári leállások közel 1,1 millió munkavállalót érintenek az Európai Unióban, a várható termeléskiesés pedig megközelíti az 1,2 millió autót. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) előrejelzése szerint hazánkban mintegy 30 ezer embert érintenek közvetlenül a gyárleállások, míg a termeléskiesés megközelíti a 35 ezer járművet. Amennyiben a járvány kezelése, a termelés újraindítása időben elhúzódik, akkor még nagyobb lehet majd a kiesés.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) legfrissebb elkészített egy becslést hogy az egyes országokban hány munkavállalót érinthet a koronavírus miatti kényszerleállás, és hogy ez mekkora kiesést eredményez majd az autógyártásban. – írja a Portfolio.

Az ACEA a számításai során csak az EU autóiparában közvetlenül foglalkoztatott munkavállalókat vették figyelembe és ez így is 1087 293 dolgozót érint, ami az  autóipar által közvetlenül foglalkoztatottak 40 százalékát jelenti. Arról szó sincs, hogy ennyi embert kellene elbocsátani, csupán ennyi dolgozó munkáját érinti valamilyen formában a koronavírus miatti leállás.

Az ACEA interaktív térképéből többek között kiderül az is, hogy Magyarországon az autógyárak leállása mintegy 30 ezer munkavállalót érint majd és mintegy 34 698 darabos kiesést okoz a gyártásban.

A Magyar Gépjárműipari Egyesület ügyvezető főtitkára Kilián Csaba egy korábbi, a Portfolio-nak adott interjújában elmondta, hogy a legtöbb vállalat saját pénzügyi tartalékai nagyjából egy-két hónapra elegendőek. Ha nem lesz külső pótlólagos forrás, akkor nem tudják majd a pénzügyi kötelezettségeiket teljesíteni és nem tudják megtartani a dolgozóikat. A magyar autóiparban durván 175 ezer ember dolgozik. A feldolgozóipari termelésnek közel egyharmadát az autóipar adja.

Címlapkép forrása: MTI

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.