NRGreport
Menü

Új csúcs a magyarországi a fenntartható energiatermelésben

A megújuló energiaforrások termelésében több korábbi rekord is megdőlt Magyarországon az első áprilisi hétvégén, és ebben különösen nagy szerep jutott a napenergiának.

Vasárnap 13 órakor mindenkori csúcsot döntött a napenergia27,3 százalékát adta a teljes magyar áramtermelésnek. Az Energiaklub számításai szerint ehhez a kiugróan magas arányhoz hozzájárult a napos idő, az elmúlt évek rengeteg naperőmű-beruházása és természetesen a koronavírus miatti csökkenő fogyasztás is.


Ugyancsak vasárnapi csúcs, hogy a megújuló energiaforrások 34,6 százalékát adták a teljes magyar áramtermelésnek, ilyen magas arány soha korábban nem fordult elő. A számokból jól látszik, hogy a megújuló energiaforrások közül hazánkban meghatározó szerepe van a napenergiának.


Szombaton a napenergia abszolút csúcsot is beállított, 12.30-kor összesen 939 MW teljesítményt adtak a hálózatra a napelemes rendszerek. Ennél az adatnál fontos megjegyezni, hogy nem függ össze a vírushelyzettel, ezt kizárólag a napsütésnek és annak köszönhetjük, hogy a beruházások hatására az elmúlt évben az 1000 MW-ot is átlépte az összesített napelemkapacitás Magyarországon.

Piros nyíl: szombat – az abszolút napenergia-termelési csúcs
Zöld nyíl: vasárnap – a százalékos megújulós és napos csúcs
Forrás: MAVIR

A számításainkból jól látszik, hogy minden eddiginél tisztább a magyar áramtermelés, ami nagyban köszönhető a növekvő napelemkapacitásnak. A megújulókkal gyakorlatilag nulla szén-dioxid-kibocsátással tudunk energiát termelni. Azt is fontos látni, hogy a megújulós erőművek az egyszerűbb struktúrájuknak és egyszerűbb fenntartásuknak köszönhetően milyen biztonságosan működnek a jelenlegi helyzetben is” – értékelte Magyar László, az Energiaklub szakértője.

Látszik, ahogy csökkent a Mátra (halvány piros sáv) meg a gázos erőművek (világoskék) aránya,és cserébe a megújulók, főleg a nap (sárga) megnőtt  Forrás: MAVIR

NRGreport | Forrás: Energiaklub