Fenntarthatóság

Elmarad a klímakonferencia és így nem lesz szigorítás sem

NRGreport | 2020.04.13. 03:57

Az ENSZ november 9-re tervezett klímaügyi konferenciája a járvány miatt elmarad, a rendezvényt valószínűleg majd csak 2021 közepén tarthatják majd meg. A harmincezer fős konferencia helyszínén, Glasgow-ban jelenleg szükségkórház üzemel.

A konferencián a párizsi klímaegyezmény vállalásainak szigorítása lett volna napirenden. A járványügyi intézkedések miatt lelassuló világgazdaság és annak következményei egyesek szerint a klímaváltozás ügyében is fordulópontot jelenthet: amikor újraindul az élet talán fokozottan előtérbe kerülhet a fenntarthatóság – írja a Qubit.

A klíma több embert öl meg, mint a korona – a kép egy bordeaux-i tüntetésen készült

Fotó: MEHDI FEDOUACH/AFP

A COVID-19 miatti kijárási korlátozások következtében csökkent a bolygón a karbonemisszió, ami már az űrből is látszik. Köszönhetőn a jóval kevesebb utazásnak vagy közlekedésnek, és az ipari termelés részleges leállásának is. Kínában, a világ legnagyobb kibocsátójának számító országában negyedével az emisszió, ami főként az ipari termelés leállásának volt köszönhető.

Korábban felmerült a gondolat, hogy a párizsi egyezményt aláíró országok lazíthatnának a jelenleg hatályos környezetvédelmi szabályokon miután visszaáll a rend, de ez – Zeke Hausfather, a kaliforniai Berkeley Egyetem klímakutatója szerint  – már rövid távon is fokozná a szén-dioxid-kibocsátást. 

Jeremy Wilks, a Euronews klímaügyi tanácsadója szerint annak ellenére, hogy a mostani csökkenés ugyan jelentős, de ez nem jelent változást a globális klímaválság szempontjából. Ugyan a levegő tisztább lett a karantén alatt álló területeken, de ez a globális helyzeten nem változtat.

Patrick Fung, a Clean Air Network klímavédelmi munkacsoport elnöke szerint az átmenetileg tiszta levegő pontosn azt bizonyítja, hogy mit lehetne elérni, ha a kormányok komolyabban vennék az emisszió csökkentését akkor is, amikor éppen nem tombol világjárvány – idézi a Qubit.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.