NRGreport
Menü

Sikerült megállapodni, de a leállások és korlátozások még hosszú hónapokig hullámvasúton tarthatják az olajárat

Trading | NRGreport | 2020-04-14 08:31

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok OPEC+ vasárnap, négy napig tartó ülésezést követően kitermelésük napi 9,7 millió hordós, azaz az elmúlt évek átlagos globális olajkeresletének tíz százalékával megegyező csökkentésében tudtak megegyezni. Olajpiaci szakértők véleménye szerint nem biztos, hogy ez a mérték elegendő lesz az áresés megállításához.

A Reuters hírügynökség OPEC+ forrásokból származó értesülését a kazahsztáni energiaügyi minisztérium közleménye is megerősítette. A Reuters beszámolja szerint a napi 9,7 millió hordós termeléscsökkentés hatálya május-júniusra érvényes, azt követően a csökkentés mértékét 2022 áprilisáig fokozatosan leépítik.

Az OPEC+ az informális együttműködésen kívüli nagy olajtermelőket, közöttük Norvégiát, Kanadát, Egyesült Államokat, Brazíliát további napi 5 millió hordós kitermeléscsökkentésre szeretné rávenni. Norvégia és Kanada már jelezte, hogy hajlandó a csökkentésre. Az olajár jelentős mértékű esése miatt az Egyesült Államok termelése az idén egyébként is csökkenni fog, tehát vállalja az alacsonyabb termelést. A „nagy” megállapodást eredetileg múlthéten csütörtökön kellett volna megkötni, de mint emlékezetes, Mexikó nem egyezett bele a csökkentés rá eső hányadába. Ezt úgy sikerült feloldani - Obrador mexikói elnök pénteki bejelentése szerint – hogy Donald Trump amerikai elnök felajánlotta, az USA felvállalja a Mexikótól várt csökkentési kvóta egy részét is.

Abdelaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter a Reuters-nek nyilatkozva azt mondta: A napi 9,7 millió hordós csökkentés a valóságban 12,5 millió hordóval való csökkentést jelent majd május 1-jétől, mert Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait 2020 áprilisban még többet fognak kitermelni.

Trump, Putyin, valamint Szalmán szaúdi koronaherceg vasárnap folytatott telefonbeszélgetésében kifejezték elégedettségüket a megállapodással és ezáltal a globális kőolajpiacok stabilizálódásával kapcsolatban, valamint hangsúlyozták, hogy az olajtermelő országoknak továbbra is kötelességük gondoskodni e piacok és általában a világpiac stabilitásáról.

Az amerikai elnök később a Twitteren azt írta, hogy a megállapodás több százezer energiaipari munkahelyet ment meg az Egyesült Államokban. Hozzátette, hogy köszönetet mondott és gratulált Putyinnak és Szalmán királynak. Külön beszélt Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel, az arab királyság effektív vezetőjével is – jelentette az MTI.

A Kreml közleménye szerint először Trump és Putyin között volt egy telefonos egyeztetés, és utána következett a kapcsolódás a szaúdi királlyal. Figyelmeztető jel, hogy - a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint -  a megállapodás hivatalossá válása után Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy az olajpiaci válság még legalább az év végéig el fog tartani.

A Goldman Sachs és UBS bankházak olajpiaci szakértőinek előrejelzése szerint nem biztos, hogy a kitermelés 15 százalékos csökkentése elegendő lesz az áresés megállításához, hiszen a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások és termelésleállások egyes becslések szerint harminc százalékkal is visszavethették a világ olajfelhasználási igényét. A Brent nyersolaj ára így az év eleji hordónkénti 70 dolláros szintről akár 20 dollárra is csökkenhet. A Brent nyersolaj ára a megállapodás ismertté válását követően vasárnap európai idő szerint este kilenc órakor hordónként 31,82 dolláron állt a globális kereskedelemben, ami 0.16 százalékos napi áremelkedésnek felel meg – fűzi hozzá a Tőzsdefórum.

Címlapkép forrása: Pixabay