NRGreport
Menü

A Ganz EEG három vízturbinát szállított egy orosz vízerőműbe

Vállalatok | NRGreport | 2020-04-15 17:37

Oleg Russzkih, a Ganz EEG Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta, a megújuló energiaforrások iránti növekvő igény, és a kis teljesítményű vízerőművek környezeti előnyei miatt arra számítanak, hogy az ilyen típusú berendezések iránt az elkövetkező évtizedekben stabil lesz a kereslet.

A turbinákat az oroszországi vízerőműveket üzemeltető Ruszgidro vállalat rendelte meg.

A tájékoztatás szerint a Ganz EEG Kft.-nek két éven belül ez a második megrendelése volt a térségből, 2018-ban két hasonló, egyenként 2,9 MW teljesítményű turbinát gyártott a budapesti vállalat egy másik, észak-kaukázusi vízerőmű számára.

Ismertetik, hogy a most leszállított, propeller alakú járókerékkel szerelt Kaplan-turbinák egyenként 22 tonna tömegűek. A turbina járókerekének átmérője 1,8 méter, 12,5 méteres esés és másodpercenkénti 16 köbméter vízhozam esetén a hatásfoka 91,75 százalék.

Az MTI érdeklődésére Oleg Russzkih közölte, a vállalat idei bevételi terve mintegy 27 millió euró, a terv szerint 2024-re az éves bevétel elérheti az 55 millió eurót. Jelenleg a tervezői részleg modernizációja zajlik, amely kiterjed az eszközbeszerzésre és a számítógépes rendszer korszerűsítésére, a későbbiekben pedig a gyár korszerűsítésére mintegy 5 millió eurót szánnak. A budapesti gyár jelenleg is három műszakban termel, az elmúlt kilenc hónapban 70-nel bővült a dolgozói létszám, a későbbiekben további bővítést terveznek.

Hangsúlyozta, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a kockázati csoportba sorolt dolgozók home office-ban vannak, az üzemben és az irodában fokozott fertőtlenítést folytatnak, és ellátják a dolgozókat a szükséges védőeszközökkel.

A Ganz EEG Kft. orosz-magyar vegyesvállalat, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern Atomenergomas gépipari csoportjának tagja, az 1844-ben alapított Ganz-vállalatok energetikai gépgyártó részlegének jogutódja.

A vállalat egyik fő profilja a vízgépek - szivattyúk, vízturbinák, vízfékek - és más vízgépészeti berendezések gyártása. A világ számos országában működnek Ganz-vízturbinák. Az orosz megrendelésre most leszállított Kaplan-turbinák névadója, Viktor Kaplan osztrák mérnök pályája elején szintén a Ganz alkalmazottja volt - idézik fel a közleményben. Nyilvános cégadatok szerint az Ganz EEG Kft. 2018-ban 1,7 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt ért el a 2017. évi 2,4 milliárd forint után. (MTI)

Címlapkép forrása: Pixabay

NRGreport | Forrás: MTI