Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Itt az idő, újra kell indítani a gazdaságot, vagy olajfürdő lesz

NRGreport | 2020.04.15. 12:16

Vasárnap lezárult az Oroszország és Szaúd-Arábia közötti olajháború és történelmi alku született a felek között, köszönhetően Donald Trump személyes közbenjárásának is. Bár a legújabb megállapodás első ránézésre az Egyesült Államoknak a legkedvezőbb, de ezzel az egyébként relatív drágán termelő amerikai palaolajszektor közel sincs kint még a kútból. A globális olajpiac sem lélegezhet fel, ugyanis a bezuhant kereslet jelenlegi szintje a kétszerese a jelenleg elfogadott termelés-csökkentésnek. Újra talpraálló keresleti oldal nélkül ez a megállapodás – egyelőre – csak egy ambuláns sebkötözés egy nyílt lábszártörésre.

A jelenlegi OPEC+ és G20 egyezség ugyanis meglehetősen törékeny: Szaúd-Arábia csupán napi 1,2 millió hordóval csökkentett, Mexikó speciális elbánásban részesül és csak 100 ezer hordót kell vágnia, míg az Egyesült Államok termelés-visszafogása csak egy becsült adat, amit az új fúrások csökkenő számából jeleznek előre. Összességében tehát a 9,7 milliós vágás csak 4,3 millió hordó/napnak felel meg az idei első negyedéves OPEC+ termelési szinthez képest. Ezzel szemben a kereslet visszaesése az elemzői becslések szerint 20-30 millió hordó/nap lehet az idei második negyedévben – emlékeztet elemzésében a Portfolio.

Kétségkívül történelmi fontosságú alkut kötöttek a partnerek az olajtermelést illetően, azonban az olajárak hosszabb távon való stabilizálásának a sikeressége sokkal inkább függ a kereslet talpraállásától, hogy mikor indul be újra a gazdaság, aminek előfeltétele, hogy megszünjenek a karanténok. 

Viszont szembeötlő a folyamat által is indukált jelentős változás. Donald Trump eddig ugyanis inkább támadta az OPEC+-t és az általuk generált magas olajárakat, ugyanis az amerikaiak emiatt drágábban autózhattak. Most viszont hallgatólagosan csatlakozott Szaúd-Arábia és Oroszország kitermelést/kínálatot manipuláló törekvéseihez annak érdekében, hogy mentse a saját 2 millió főt foglalkoztató palaolajiparát.

A globális piac, látható módon, most már egyre inkább a korlátozó intézkedések feloldása felé mozog, és ha sikerül gyorsan újraindítani a gazdaságot, akkor az olajpiac is helyreállhat.  De ha továbbra is elhúzódnak a karanténok, akkor a már közel csordultig levő olajtározók megtelnek, és egyre több helyen jelenhetnek meg negatív olajárak, és ezért a vállalati csődök a palaolajszektorban.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Címkék
#Brent   #karantén   #koronavírus   #olajár   #OPEC+   #Putyin   #Szaúd-Arábia   #Trump  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.