Trading

A német autógyárak újranyitása segíthet valamennyit

NRGreport | 2020.04.20. 10:44

Magyarország szerencséje, hogy Németország hamarabb tudja újraindítani a gyárait, mint például Olaszország, Spanyolország vagy akár Franciaország. Azzal, hogy Németország a „Kurzarbeit”-rendszer valóban hatékony formáját vezette be, annak a lehetőségét is megteremtette, hogy többek között a magyar leányvállalatok is hamarabb indulhassanak újra. – írja a G7.

Április 14-a óta éledezik a győri Audi gyár, a 13 ezer dolgozó közül első körben százan kezdték meg a munkát. Arra még sokat kell várni, hogy visszaálljon az eredeti foglalkoztatási és termelési szint. A hírek szerint a magyar Suzuki, az Opel valamint a Mercedes is a héten indulhat újra.

A viszonylagos jó helyzetünk nem jelenti azt, hogy a járvány hatásai hamar eltűnhetnek. A gyártósorok újraindításához szükség van a többszintű beszállítói hálózat talpraállására is. Mivel Magyarországon számos ilyen beszállító is van, az összeszerelő üzemek elindulása ezeket is magával kellene hogy rántsa. Ezt akaszthatja meg, ha valamely alkatrész például Olaszországból kellene érkezzen, mivel ott továbbra sem állt fel az ipar jelentős része. Hasonló logisztikai problémát okozhat, hogy a közúti fuvarozás még mindig nem zökkenőmentes.

Németországban idén – becslések szerint – 3,8 millió autó készülhet, ami 900 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, és 1,3 millióval marad el a 2018-as gyártási darabszámtól. A német piac az első negyedévben 20 százalékot esett, de mivel a járvány csak márciustól bénította meg a gazdaságot, a második és a harmadik negyedév is rosszabb lehet ennél.

A globális piac kilátásai szintén elég borúsak és ugyan Kínából már érkeznek a kereslet növekedésére utaló adatok, az új autó értékesítés 2020-ban – iparági elemzők szerint – a 2011-es szintre fog visszaesni. Ez akkora mélyrepülés, hogy hiába vesz fel V alakot a következő évek növekedése, a 2019-es szint elérése csak 2024-25 között lehet reális – véli a G7 cikke.

  NRGreport
Címkék
#autógyártás   #koronavírus  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.